ОСОБЛИВОСТІ ОСІННЬОЇ КАМПАНІЇ, ПРОБЛЕМИ, ПЛАНИ

З першого жовтня стартував осінній призов на строкову військову службу. На Лановеччині зареєстровано 369 юнаків призовного віку, з них до війська у районному військкоматі планують відправити 18 чоловік. Про особливості осіннього призову-2020, новинки, проблеми та інше спілкуємося з в.о. військового комісара Лановецького районного військового комісаріату, майором Василем Миколайовичем Безбахом.

Довідка

Василь Безбах народився у 1986 р. в с.Краснолука. Закінчив Полтавський військовий інститут за спеціальністю “зв’язківець”. З 2007 року проходив військову службу в Тернопільській 11-й окремій артилерійській бригаді, згодом — у полку зв’язку в Рівному. З квітня 2014 року служив у 13 Чернігівському батальйоні тероборони, захищаючи на Луганщині Щастя, Станицю Луганську, Сватове. Після цього відрядили у Старичі для формування Тернопільської 44-ї окремої артилерійської бригади, де був командиром батареї. З 2015 по 2017 рік виконував обов’язки начальника зв’язку Тернопільської 44 бригади. У 2017 році, по закінченню контракту, звільнився. У квітні 2020 року знову підписав контракт. З того часу — на службі у Лановецькому районному військовому комісаріаті. З червня 2020 року — в.о. військового комісара.

— З якими проблемами стикаєтеся в ході призовної кампанії?
— Переважно, це повсякденні робочі питання, серед яких — недостатня кількість транспорту, пального. Основна і найголовніша проблема упродовж багатьох років — небажання юнаків іти на строкову службу. Більшість ухиляються від неї всіма можливими способами. Намагаємося до кожного призовника знайти індивідуальний підхід, провести роз’яснювальну роботу. Але не завжди це дає позитивний результат. Бажаючих служити насправді одиниці.
— Військова служба й ООС: чи залучають строковиків до виконання завдань в зоні бойових дій, адже цього найбільше побоюються родичі?
— Ні. Юнаки, які призиваються на строкову військову службу, служать виключно в місцях постійної дислокації військових частин. В зону проведення ООС можуть потрапити тільки за власним бажанням.
— З якого віку призивають в армію і на який термін? Чи є новації у цьому напрямку?
— Є. Вік призовників помолодшав. Якщо донедавна призову підлягали громадяни віком 20-27 років, то після указу Президента, що був виданий навесні, сьогодні призиваємо хлопців віком 18-27 років, які не мають підстав для відстрочки або звільнення від армії. Хлопці без вищої освіти служитимуть 18 місяців, а ті, хто має ступінь спеціаліста чи магістра, — рік.
— Повістка. Чи це єдина підстава для прибуття призовника у військкомат?
— Ні. Відповідно до чинного законодавства громадяни, які отримали повістку, зобов’язані прибути до призовної дільниці в зазначений термін. Якщо юнак призивного віку з тих чи інших причин не отримав повістку, він протягом 10 днів з початку призову зобов’язаний з’явитися у військкомат.
— Яку відповідальність несуть “ухилянти”?
— За порушення законодавства про військову службу в Україні передбачено два види відповідальності: адміністративна — за неявку у військкомат і тягне за собою штраф від 85 до 119 гривень, повторно — від 170 до 255 грн; і кримінальна — за ухилення від призову на строкову військову службу настає відповідно до статті 335 КК України і передбачає обмеження волі до 3-х років.
За останні п’ять років було порушено одну кримінальну справу проти “ухилянта”, якому суд виніс вирок — умовне позбавлення волі строком на один рік. Також було порушено ще дві кримінальні справи, але правоохоронні органи вирішили, що немає достатніх підстав для притягнення призовників до кримінальної відповідальності.
— Хто має право на відстрочку, звільнення від служби в армії?
— Загалом, є чималий перелік громадян, які можуть отримати відстрочку. Це, зокрема, чоловіки, які мають двох і більше дітей або вагітну дружину, студенти денних відділень профтехучилищ, вишів і духовних семінарій, призовники, які є єдиними годувальниками в сім’ї, педагоги, лікарі, священнослужителі, поліцейські, резервісти та багато інших. Повне звільнення від служби в армії можуть отримати громадяни, непридатні за станом здоров’я.
— Як у період карантину відбуватиметься медичне обстеження призовників?
— З дотриманням усіх вимог карантину. Лікарі обстежуватимуть в окремих кабінетах, оглядатимуть одночасно не більше двох осіб.

Спілкувалася Олеся МЕЛЬНИЧУК.