icon clock10.02.2020
icon eye506
ЛАНОВЕЧЧИНА

ОСЬ ВАМ І УКРАЇНА В СМАРТФОНІ або НА ГАЧКУ В ІНТЕРНЕТ КРЕДИТОРІВ

  Два тижні до мене на мобільний телефонували представники фінансової компанії Глобал Кредит і запитували, чи знаю я особу на ім’я… (з етичних міркувань не розголошуватиму). Дзвонили по декілька разів на день, з різних номерів, і у вечірній час, і у вихідні, причому щоразу інші люди, хоча я всім їм повторювала, що мені не знайома ця людина (на той час це була правда). Одного вечора так звані колектори мене просто вивели з себе, бо говорили наказовим тоном, у грубій формі. Я у свою чергу сказала, що звернуся в поліцію. Мій співрозмовник розцінив це як погрозу йому. Мене це здивувало, а він вимкнув телефон. Що цікаво: телефонні терористи то називали боржника як жінку, то – як чоловіка (типу Богдан Петрович – Богдана Петрівна Черешня). Наступний дзвінок я записала на диктофон і лише під час цієї розмови мені нарешті повідомили місце роботи цього начебто боржника, вказавши реальну стать. І тут спрацювало – хоч і певна гіперболізація, проте в багатьох випадках дієво – хочеш розплутати справу, докопатися до істини, звернись до журналіста. І я взялася за своєрідне розслідування.

  Сучасний світ – це суцільні блага для людини, особливо – онлайн послуги. Все це файно, скажеш, шановний читачу. Не заперечуватиму. Мрія Зеленського про “державу в смартфоні” стає реальністю. Для молодих чи наполегливих все просто: купив класний телефон, підключив інтернет, запустив додатки – і ти в темі. Сьогодні ми і речі замовляємо в інтернеті, і квитки купуємо, і комуналку оплачуємо, і мобільний поповняємо, і на благодійність кидаємо гроші. Головне – наявність банківської картки. А як же без неї? Хочеш – не хочеш, а вам банкіри ще й кредит на неї накинуть. Ну так, скажуть, про всяк випадок. Та якщо це картка зарплатна, то, начебто, без проблем: двічі на місяць надійшли гроші, банк списав певну суму, та й користуйся собі далі кредитними грішми. Отак і живемо. А кому цього не вистачає, беруть додатковий кредит під певні відсотки. Якщо все серйозно, то приходиш у банк особисто, подаєш повну інформацію про себе, підписуєш договір, вказуєш контактні дані поручителів, з якими обов’язково зв’язуються працівники фінустанови, і – вперед: витрачай на здоров’я.

  Але не так давно на позичальній арені з’явилося безліч мікрофінансових організацій (МФО), які надають послуги з оформлення швидких онлайн позик в Україні. Людям відкрилась можливість зручно і швидко отримати кредит онлайн на карту, навіть не виходячи зі своєї квартири. Щоб зробити це, позичальникові потрібно лише відвідати офіційний інтернет-ресурс і заповнити там спеціальну анкету на надання кредиту. Заявки оформляються протягом 10-15 хв. і розглядаються не довше 30 хв.

  Тільки не все так просто. Я знайшла в інтернеті таку собі компанію Глобал Кредит, де детально описано умови швидкої онлайн позики. Що цікаво: першу надають всього під 0,01%. Якщо вірити людині, завдяки якій я мимоволі стала фігурантом фінансової афери, вона ще влітку 2018 року через цей онлайн сервіс отримала кредит на суму в тисячу гривень. Каже, що у зазначений термін повернула, перевівши кошти зі своєї банківської картки (квитанції не роздрукувала). Клянеться, що мого номера телефону не вказувала, мовляв, їй би і в голову не прийшло давати саме мій. З цією особою нас нічого не поєднує, хіба лише назва вулиці у прописці.

  Як стало відомо із розслідувань колег-тележурналістів та від юристів, мікрофінансові організації легко надають кредити позичальникам, а коли ті запізнюються із погашенням хоча б на день, працівники певний час телефонують самі з вимогою повернути чи, врешті-решт, перепродують кредитний договір колекторській конторі. А там вже лічильник крутить несамовитими темпами за незрозумілою схемою. Діяльність колекторських компаній з кожним роком стає все агресивнішою. Арсенал інструментів колектора достатньо широкий: судові позови, телефонний терор боржників, моральний пресинг їх родичів та знайомих, пости в соціальних мережах, їх фотографії у під’їздах чи загальнодоступних місцях.

  Якщо ви ніяким чином не причетні до чужих боргових зобов’язань, а ваш номер телефону якимось дивом опинився у списку контактних осіб, то юристи радять вносити номери телефонних терористів у «чорний список» пристрою, заявляти в поліцію, оскільки дії колекторів незаконні і розцінюються як залякування. Коли ж жодних вимог не висувають, а лише щоб ви змусили позичальника повернути борг, то це розцінюється як стандартне хуліганство, яке відповідно до чинного законодавства України не є злочином. Саме так трактували (?!) мою історію у райвідділі поліції. Тому я, поки що, заяву про здійснення психологічного тиску не писала.

  Важливо! В Україні борг з боржника можна стягнути лише за рішенням суду! Але краще сплачуйте кредити вчасно і не створюйте ні собі, ані ближнім зайвих проблем.

  Отож, держава в смартфоні, про яку мріє наш президент, – це не лише благо для людей, а й вільне поле для аферистів. Тож будьмо пильними. А щодо онлайн кредитів у мікрофінансових організаціях, то людина, яка потрапила на гачок до таких грошових спритників, радить минати їх десятою дорогою.

Автор: Наталя ГАМЕРА.