icon clock15.03.2020
icon eye449
СВІТ

ПАМ’ЯТКА ПРО САМОІЗОЛЯЦІЮ

Що  означає  «самоізоляція»?

  Самоізоляція, в першу чергу, — це утримання від контактування з іншими людьми для того, щоб зменшити ризики інфікування. Це включає будь-які ситуації, наприклад, близький контакт віч-на-віч на відстані менше 1 метра або тривалістю понад 15 хвилин. В тому числі публічні заходи, робота, навчання, релігійні служби, спортивні змагання, розважальні заходи, користування громадським транспортом, екскурсії, відвідування ресторанів тощо.

  Виключенням є лише звернення за медичною допомогою.

Для  кого  потрібна  самоізоляція?

  Самоізоляція потрібна, якщо:

  • ви очікуєте результатів тесту на новий коронавірус COVID-19;
  • якщо ви близько контактували з особами, що захворіли на COVID-19;
  • якщо ви нещодавно повернулись з провінції Хубей Китайської народної республіки, Ірану, окремих регіонів Італії (Ломбардія, Пьемонт та Венето) — навіть при відсутності симптомів;
  • якщо ви нещодавно повернулись з Китаю (окрім провінції Хубей), Таїланду, Японії, Південної Кореї, Сінгапуру, Малайзії, Тайваню та відчуваєте кашель, ускладнення дихання та/або підвищення температури.

Скільки  триває  самоізоляція?

  Якщо вам було рекомендовано або ви прийняли рішення про самоізоляцію, вона повинна тривати не менше 14 днів з дати настання випадку, який став причиною самоізоляції — подорожі, контакту з хворим тощо.

Як  підготуватись  до  самоізоляції?

  По-перше, спробуйте спланувати час самоізоляції так, щоб у вас не виникало необхідності виходити з дому або приймати відвідувачів та гостей, в тому числі поясність це друзям та родичам, а також спробуйте обговорити умови дистанційної роботи з роботодавцем.

  Збережіть контакти вашого лікаря та попередньо повідомте його про причини вашого рішення, а також оберіть контактну особу з кола ваших друзів або родичів, до котрих, у разі потреби, перш за все звернетесь за допомогою.

Що  робити,  якщо  я  живу  не  сам/сама?

  Якщо ви проживаєте з сім’єю чи сусідами, намагайтесь ізолюватись в окремій кімнаті. Важливо, аби була можливість провітрювати її. Якщо є можливість користуватись окремою ванною кімнатою та/або туалетом, а також харчуватись і готувати їжу окремо — скористайтесь нею.

  Не забувайте про загальну гігієну, регулярне миття рук з милом, прибирання, в тому числі вологе прибирання поверхонь, гігієну кашлю та використання одноразових серветок та хустинок. При вимушених контактах з людьми, за можливості, одягайте медичну маску та викидайте її після використання або забруднення.

  Якщо у вас є домашні улюбленці, ізолюйте себе від них також, або мінімізуйте контакт з ними.

Як  мені  харчуватися  та  здійснювати  покупки?

  Спробуйте уникнути походів у магазини. Якщо є можливість — попросіть друзів або родичів доставляти вам їжу до порога дверей або користуйтесь послугами сервісів доставки з дистанційною оплатою їжі та інших необхідних товарів.

Що  робити, якщо  мені  необхідно  покинути  житло?

  Якщо все ж є невідкладна необхідність відвідати місця надання послуг — одягніть маску та мінімізуйте контакти з оточуючими.

  Якщо потрібно скористатись громадським транспортом — оберіть місце біля вікна та, за можливості, в пустих рядах. Користуйтесь антисептиком для рук та дотримуйтесь гігієни кашлю.

Що  робити,  якщо  в  мене  з’явились  симптоми х вороби?

  Якщо під час самоізоляції у вас з’явився кашель, ускладнилося дихання, підвищилася температура тіла — негайно зверніться за медичною допомогою та повідомте лікарів про свою історію подорожей та можливого контактування з особами, хворими на гострі респіраторні захворювання

М.БОРЕЙКО,

лікар-епідеміолог Кременецького ММРВ ДУ «ТОЛЦ МОЗ України».