icon clock17.10.2019
icon eye397
ЛАНОВЕЧЧИНА

ПЕРЕГОРНУЛИ ТРАГІЧНІ СТОРІНКИ ІСТОРІЇ СПАЛЕНОГО СЕЛА

  Нещодавно, об’єднавши День туризму та День партизанської слави, вчителі та учні Шибенської ЗОШ І-ІІІ ступенів вирушили у похід за маршрутом Шибена – Молотків.

  Дорога – неблизька. Але ми відкрили для себя багато хороших вражень, а пейзажі природи, що приносили насолоду, неможливо передати жодною камерою. У дорозі були тільки ми, музика та природа. Але найцікавіше нас чекало попереду.

  Коли прийшли в Молотків, була обідня пора. За час нашої екскурсії село прокинулося і жило повноцінним життям. Ніхто не дивувався нашій групі. Екскурсії тут річ звична, тому, що у селі знаходиться величний меморіальний комплекс, зведений у 1985 році, напередодні 40-річчя Перемоги у Другій світовій війні. Щорічно сюди приходять люди, щоб  віддати шану полеглим у цій страшній трагедії, поклонитися їхній світлій пам’яті. Це дорослі і діти, українці та іноземці, родини та колективи. Не винятком є і школярі, які дізнаються про трагедію Молоткова під час екскурсій. 

  Директор музею «Молотківська трагедія» Оксана Борух уже чекала на нашу групу. Вона розповіла, що 29 квітня 1943 року був одним з найтрагічніших днів в історії села. Саме тоді нацистські карателі дотла спалили Молотків та розстріляли і замордували 617 його мешканців, серед яких 92 дітей, не пошкодувавши навіть немовлят.

  Цей музей – місце, де зустрічаються минуле з сьогоденням. Коли проходиш його залою, емоції  переповнюють, відчуваєш моторошність того часу. Проте найбільше нас вразив трагізм, зображений на картині «Спалення села» (художник С.Нечай), а також фрагменти спаленої хати: обгорілі двері, обвуглені колиска та ікона. Оксана Григорівна вела екскурсію в простій, доступній формі.    Робила це з таким натхненням та болем, що у захваті були і дорослі, і діти.

  Думаю, наш похід залишить не лише хороший спогад, а й зацікавить до глибшого вивчення історії. Для Шибенської школи це не перша туристична мандрівка історичними місцями. Скоріше, багаторічна традиція. Тому з впевненістю можемо сказати, що діти ще довго будуть під враженням “іншого життя”.

  Екскурсія вдалася на славу. А тим, хто ще вагається вирушати в мандрівку чи ні, радимо не вагатись! Попереду залишилося небагато теплих днів, тому якщо ви не ліниві, легкі на підйом, вас не лякають труднощі, то вперед до пригод!

Автор: Олена РИМАР,

педагог-організатор Шибенської ЗОШ І-ІІІ ступенів.