icon clock01.09.2019
icon eye467
ЛАНОВЕЧЧИНА

ПЕРШОВЕРЕСЕНЬ КЛИЧЕ ЗА ПАРТИ

  Вже з понеділка школи Лановеччини навстіж відчинять свої двері й урочистим першовересневим дзвінком запросять до свіжопофарбованих класів засмаглу, відпочилу дітвору. Для одних цей дзвінок продзвенить вперше, для інших розпочнеться черговий навчальний рік, а для третіх “перший дзвінок” продзвенить таки востаннє, сигналізуючи про вихід на фінішну пряму, що веде до дорослого життя.

  1 вересня цьогоріч за календарем випадає на неділю, однак здебільшого урочисту лінійку проведуть у понеділок, 2 вересня, після якої розпочнуться перші уроки для 300 першачків Лановеччини. Зокрема, вперше шкільний дзвінок задзвенить для 59 учнів Борсуківської, 140 Лановецької об’єднаних територіальних громад та 101 учня сіл, що не входять до жодної з ОТГ. Цікавий факт: цьогоріч батьки 2 дітей з Молоткова та 12 із Синівців виявили бажання віддати своїх чад на навчання у Лановецьку ЗОШ І-ІІІ ступенів №2. Зважаючи на велику кількість бажаючих, у Лановецькій ОТГ подбали про довіз шкільним автобусом учнів із Синівців.

  Востаннє першовересень віддзвенить для 190 одинадцятикласників краю: 14 дітей Борсуківської ОТГ, 80 – Лановецької ОТГ і 96 – з сіл району. Вже з першого навчального дня вони готуватимуться, напружено вчитимуться, освоюючи нові теми, повертаючись до попередніх знову і знову. Все задля того, аби гідно здати зовнішнє незалежне оцінювання, що відбудеться наприкінці 2019/2020 навчального року.

  І поки сьогоднішні одинадцятикласники ще готуються до школи, скуповуючи канцтовари, складаючи графіки основних та додаткових занять, домовляючись з репетиторами чи шукаючи потрібні сайти, де можна самостійно підготуватися до ЗНО, вчорашні випускники шкіл уже вийшли на новий рівень освіти. Приємно, що 60% випускників шкіл району, Лановецької та Борсуківської ОТГ включно, вдалося вступити на державну форму навчання. Здебільшого, обирали вузи Тернополя та Кременця. Подавали документи й до тамтешніх училищ, коледжів та технікумів. Стабільно популярними залишаються Львівські та столичні виші. Двоє ланівчан, як відомо з неофіційних джерел, обрали навчання за кордоном. А дехто поїхав до Польщі, але, щоправда, спробувати заробітчанського хліба.

  У будь-якому випадку, і для студентів, і для школярів, і для їхніх батьків, і для вчителів нехай цей новий навчальний рік буде плідним, цікавим та щасливим.

Автор: Р.ТКАЧУК.