ПОРАДИ СПЕЦІАЛІСТА: РЕПРОДУКТИВНЕ ЗДОРОВ’Я ТА ПЛАНУВАННЯ СІМ’Ї

  Основними проблемними питаннями репродуктивного здоров’я в усьому світі та в Україні зокрема є високі материнська й малюкова смертність, рівень абортів, невиношування вагітності, ускладнення вагітності та пологів, значна поширеність жіночої і чоловічої безплідності та(інфекцій, що передаються статевим шляхом, включаючи ВІЛ/СНІД, онкологічна захворюваність репродуктивної сфери тощо.

  Репродуктивне здоров’я складається з декількох компонентів: сексуальне здоров’я, планування сім’ї та безпечне материнство і батьківство.

  Охорона репродуктивного здоров’я – це система заходів, спрямованих на появу здорового потомства і планування сім’ї; захист від хвороб, що передаються статевим шляхом, та лікування захворювань репродуктивної системи; запобігання дитячій та материнській смертності.

  Потрібно знати, що відповідальність за планування сім’ї лягає на обох майбутніх батьків. Дуже важливо знати методи запобігання небажаної вагітності. Це допоможе уникнути аборту – шкідливої та небезпечної для здоров’я жінки операції.

  За даними останніх досліджень, особливо гострою за останні десять років стала проблема сексуальної активності підлітків. Третина всіх українських підлітків розпочинають статеве життя у віці 14-15 років, уже в школі мають по декілька сексуальних партнерів, рідко використовують засоби контрацепції або не використовують взагалі. Як наслідок такої поведінки, спостерігається зростання незапланованих вагітностей і абортів, а також інфекцій, що передаються статевим шляхом та ВІЛ.

  Оптимальний вік для народження дітей – 18-35 років. Інтервали між пологами мають бути не менше 2-х років, це дозволяє жінці відновити сили для майбутніх пологів, зберегти своє здоров’я та здоров’я майбутніх дітей. Після настання вагітності необхідно якомога раніше звернутись в жіночу консультацію.

  Смертність серед дітей, народжених із інтервалом між пологами менше 1-го року, удвічі вища, ніж у народжених з інтервалом у два чи більше років.

  Сучасна медицина пропонує різноманітні методи запобігання небажаної вагітності. Види та засоби контрацепції відрізняються один від одного дією на організм, ефективністю та зручністю застосування. Проте жоден з методів сучасної контрацепції не дає стовідсоткової гарантії запобігання небажаної вагітності. Це пов’язано, перш за все, з неправильним або недбалим застосуванням того або іншого протизаплідного засобу.

  Існують такі методи контрацепції: традиційні (бар’єрні, хімічні, біологічні, перерваний статевий акт); сучасні (гормональна контрацепція, внутрішньоматкова контрацепція); незворотна контрацепція – хірургічна стерилізація (жіноча – перев’язка маткових труб; чоловіча – перев’язка сім’явиносних протоків).

  Обираючи метод контрацепції, слід враховувати вік жінки, особливості статевого життя, наявність гінекологічних та соматичних захворювань, тому попередньо необхідно проконсультуватися з лікарем, оскільки самостійний підбір контрацептивів часто призводить до їхньої невисокої ефективності.

  Що стосується підготовки до вагітності, то для цього потрібно: здати аналізи; пройти обстеження на інфекції, що передаються статевим шляхом; проконсультуватись у гінеколога та суміжних спеціалістів з метою виявлення хронічних, спадкових, ендокринних захво­рювань у подружжя. Адже саме наявність цих захворювань може істотно позначитися на виношуванні вагітності.

  Коли результати досліджень задовільні, необхідно підготувати організм до зачаття і вагітності. Перш за все, потрібно почати з відмови від шкідливих звичок. При наявності інфекцій, що передаються статевим шляхом, пролікувати їх; по-можливості пролікувати хронічні хвороби, усунути хронічні вогнища інфекції (наприклад хронічний тонзиліт, гайморит, каріозні зуби).

  Майбутні батьки за три місяці до планованої вагітності повинні розпочати прийом фолієвої кислоти – для профілактики вад розвитку центральної нервової системи у плода.

  Слід пам’ятати, що міцна, дружня і здорова сім’я є основною складовою частиною успішної та розвинутої країни і нації!

Автор: Михайло ПЕЛИШОК, лікар акушер-гінеколог.