ПРАВИЛА ВСТАНОВЛЕННЯ НОВОРІЧНОЇ ЯЛИНКИ

  Наближаються новорічно-різдвяні свята. Бажаною гостею у Новоріччя є лісова красуня – ялинка, яку ми прикрашаємо іграшками та гірляндами. Всі чекають з нетерпінням цього свята. Але, щоб воно не обернулось лихом, необхідно дотримуватись правил безпеки.

   Слід пам’ятати, що ялинку необхідно встановлювати на стійкій основі. Не встановлюйте її у проходах, біля виходів, на шляхах евакуації. Ілюмінація повинна бути виконана з дотриманням правил будови електроустановок. У разі використання електричної освітлювальної мережі без знижувального трансформатора, на ялинці можна застосовувати гірлянди лише з послідовним увімкненням лампочок напругою до 12 Вт. Електропроводка до лампочок ялинкової ілюмінації повинна бути виконана гнучкими проводами з міцними жилами.

  Важливо! Приєднувати гірлянди до мережі можна тільки за допомогою штепсельних з’єднань.

  Необхідно терміново вимкнути ілюмінацію ялинки, якщо гірлянда почала іскрити чи нагріватися проводи.

  Часто-густо ялинку прикрашають целулоїдними іграшками, не просоченими вогнезахисним розчином, ватою, застосовують для ілюмінації свічки, що дуже небезпечно.

Варто  нагадати,  що  під  час  організації  та  проведения новорічних  заходів  слід  дотримуватися  таких  вимог:

  – при кількості людей понад 50 осіб слід використовувати приміщення, забезпечені не менш як двома евакуаційними виходами, що відповідають вимогам будівельних норм, не мають на вікнах глухих грат і розташовані не вище другого поверху (в будівлях із перекриттями з горючих матеріалів);

  – особи, яким доручено проведення свята, перед початком установлення ялинки зобов’язані ретельно оглянути приміщення й пересвідчитися в повній готовності останніх із протипожежного погляду, зокрема в забезпеченості необхідною кількістю первинних засобів пожежогасіння, справності засобів зв’язку, пожежної автоматики.

На вимогу органів державного нагляду у сфері пожежної безпеки здійснюються й інші (додаткові) протипожежні заходи.

Лановецький районний сектор Управління ДСНС України у Тернопільській області.