icon clock21.02.2021
icon eye1215
ЛАНОВЕЧЧИНА

Поки рятувальники витягували із замету карету «швидкої», блогери «взірвали» соцмережі скаргами

Цьогоріч зима розійшлася не на жарт. Сильні снігопади, заметілі, що були минулого тижня, частково паралізували рух транспорту, про під’їзні дороги до сіл і годі говорити, автобусні рейси було повністю скасовано. І хоч на автошляхах регулярно працювала снігоочисна техніка, дорогу відразу ж перемітало. Люди запанікували. Соцмережі рясніли закликами про те, щоб без нагальної потреби ніхто не виїжджав з дому. Та попри застороги, деякі люди все ж виривалися в дорогу. Найсильніші снігопади припали на 12 — 14 лютого. В екстремальних ситуаціях працювали рятувальні служби, працівники поліції та медики. Снігового колапсу не вдалося уникнути.

За інформацією заступника начальника 11-ї ДПРЧ Олега Ткачука, 13 лютого рятувальників 4 рази залучали до відбуксирування транспортних засобів зі снігових заметів, серед яких — автомобіль дорожньої служби і рейсовий автобус, де було 40 пасажирів (с.Якимівці), автомобілі ВАЗ-2109 (с.Буглів) та «Renault Trafic» (с.Оришківці), в якому перебувало двоє дітей. У Гриньках зі снігового «полону» визволили карету швидкої допомоги. Саме в цей час у службу ДСНС звернулися відомі блогери, які також потрапили до лютневої пастки на Лановеччині. У диспетчерській запитали, чи немає в авто дітей і вагітних жінок та попросили зачекати, поки рятувальники допоможуть парамедикам дістатися до хворих. Блогерів це не зупинило і вони «взірвали» соцмережі скаргами та звинуваченнями на адресу місцевих служб.

Непереливки було тими днями й працівникам «швидкої». За інформацією в.о. завідувача Лановецькою підстанцією Е(Ш)МД Руслана Шпака і старшого фельдшера підстанції Ілони Гайкової викликів насправді мали багато. Найважче було 13 лютого, коли негода вирувала на повну. У Гриньки їхали до пацієнтки з підозрою на інфаркт міокарда і застрягли. На щастя, бригада МНС допомогла витягнути авто, однак до хворої так і не потрапили. Не доїхали також в Москалівку, де сільчанин отримав травматичну ампутацію пальців. По телефону проконсультовано сільського фельдшера, яка й надала першу невідкладну допомогу. Лише через добу його транспортували до медзакладу. Ще надходили виклики у Молотків (чоловік обморозив кисті обох рук) та у Верещаки до онкохворого, але «швидка» не змогла доїхати до цих сіл, тож хворі у супроводі рідних добиралися до неї самотужки. Не потрапили медики й у Борщівку, однак пацієнтку проконсультували в телефонному режимі, а лікарі самотужки відкопувались зі снігового замету. Окрім цього, довелось терміново транспортувати хворого в інсультний центр у Тернопіль, але, повертаючись назад, 8 годин простояли у зимовій пастці між Луб’янками і Синявою.

У снігових заторах були й працівники місцевої поліції. Як зазначив заступник начальника відділення поліції №2 (м.Ланівці) Кременецького РВП ГУНП а Тернопільській обл. Ігор Гуральський, протягом 12 — 15 лютого на «102» надійшло 12 повідомлень з Лановецької та Борсуківської громад, що потребували оперативного реагування. Спілкувалися працівники поліції по телефону, а коли автошляхи було розчищено, виїжджали у села.

8 — 17 лютого чергові відділення зафіксували 30 повідомлень щодо утрудненого проїзду або взагалі його відсутності у зв’язку з негодою. Також Ігор Петрович зазначив, що працівники поліції звертались до фірми-підрядника, яка обслуговує автошляхи, щодо нерозчищених доріг. Реагування на звернення поліції не було. Тоді вони склали акт обстеження вулично-шляхової мережі та направили в управління патрульної поліції Тернопільської обл. для вирішення питання притягнення фірми-підрядника до адміністративної відповідальності.

Олеся МЕЛЬНИЧУК.