РАК – ВИЛІКОВНИЙ, ЯКЩО ХВОРОБУ ВИЯВИТИ ВЧАСНО

20 жовтня – день боротьби з раком грудей

  Рак молочної залози – найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок. На Тернопільщині з початку 2019 року в 253 жінок виявлено рак молочної залози, з них 30,4% – у запущеній стадії. В Україні щотижня понад 100 українок помирають від цієї хвороби.

  Рак не розвивається за дні чи тижні, тому часто бігати до лікаря не варто. У половині випадків хворобу вдається відстежити під час профоглядів жінок та звернень до інших спеціалістів. В 70% пацієнток, у котрих вперше діагностували цю недугу, – початкова, І-а або ІІ-а стадії. На один випадок виявлених злоякісних новоутворень орієнтовно припадає 100-120 випадків доброякісних пухлин у жінок.

  Рання діагностика може зберегти життя, адже рак молочної залози виліковний. Якщо недугу виявлено на І стадії, то у 95% випадків хворобу можна подолати повністю, на ІІ стадії – у 80% випадків, на ІІІ стадії – у 50%.

  В нашому районі цьогоріч виявлено 12 випадків онкології молочних залоз, з яких 4 (33,3%) – в запущеній стадії. Жінки просто не звернули увагу на ущільнення в грудях, оскільки відсутність больового синдрому заспокоїла їхню пильність. Так, минулоріч виявлено 4 випадки онкології, один з яких у запущеній стадії, у 2017-му – 9 випадків. В усіх жінок хворобу діагностували вчасно. У 2016 році виявлено 14 випадків злоякісних новоутворень, один – запущений, у 2015-му – 10, три з яких – у запущеній стадії.

  Та якщо навіть не помічаєте жодних патологій, варто раз на рік обстежитися у гінеколога, зробити УЗД (точність методу – 87%). Жінкам віком від 40 до 50 років також слід раз на три роки проходити мамографію, а після 50-ти – кожні два роки.

  Мамографія – найефективніший метод ранньої діагностики патології молочної залози, що дозволяє виявити пухлини розміром від 0,3 см з достовірністю 75-95%. Мамографію, як і УЗД, проводять в першу фазу менструального циклу – з 5-го по 12-й день (відлік ведеться від першого дня менструації). Окрім того, бажано щомісяця саме в цей період обстежувати себе самостійно. За перших же симптомів хвороби звертайтесь на консультацію до спеціалістів.

  Здоров’я та більше посмішок, дорогі жінки.

Автор: Катерина ЗАСЯДКО,

лікар-онколог КНП “Лановецька центральна районна лікарня”.