icon clock28.08.2020
icon eye702
ЛАНОВЕЧЧИНА

СОНЯХИ – СИМВОЛ ПАМ’ЯТІ ЗАХИСНИКІВ

29 серпня встановлено День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Саме 29 серпня 2014 року на Сході загинула найбільша кількість українських військових. Символом пам’яті про полеглих — незалежно від дати й місця їхньої загибелі, стали соняхи.

Перша звістка про втрату нашого земляка прилетіла на Лановеччину зі Сходу України у вересні 2014-го. У бою геройськи поліг доброволець Андрій Юркевич (с.Білозірка). У січні наступного року наш район втратив Василя Борисевича (с.Ришківці). Лише через три місяці тіло Героя, який після жорстокого бою залишився на захопленій ворогом стороні, змогли доставити додому і гідно поховати. У листопаді 2015-го у ДТП трагічно загинув поблизу рідного села уже демобілізований боєць Юрій Кухарчук (с.Коржківці). У річницю розстрілу майданівців, 20 лютого 2016 р., ворожий снайпер на бойових позиціях прицільно влучив у ланівчанина Юрія Коваля. На передовій фронту у квітні 2018 р. раптово зупинилося серце немолодого уже солдата Сергія Бібка (м.Ланівці). Участь у бойових діях на Донбасі залишила свій гіркий відбиток і на долі ланівчан — уже демобілізованого Михайла Марчука (червень 2018 р.) та бійця Любомира Семенюка (березень 2019 р.), Віктора Слободюка (18 листопада 2019) з Краснолуки, Віталія Дікальчука (29 листопада 2019 р.) з Плиски, котрі померли від важкої недуги. Нелюди обірвали життя на мирній території молодим ветеранам війни — Русланові Романюку (листопад 2018 р., с.Білозірка) та Олександрові Цюху (лютий 2019 р., с.Татаринці). А 25 серпня 2019 року Лановеччина прощалася із морським піхотинцем, наймолодшим із загиблих, двадцятирічним Віталієм Собком (с.Нападівка).

  Вічна пам’ять загиблим. Мир і спокій душам померлих. Вдячність живим захисникам України. Їхні спогади та матеріали про них впорядковані у третьому випуску історико-літературного альманаху «Лан», сигнальний примірник якого наразі вичитують члени редколегії. Ось-ось побачить світ наше чергове краєзнавче видання Лановеччини — «Лан-3».

Від імені редколегії «Лану», волонтерів та ветеранів війни —

Наталя ГАМЕРА.