ХТО МАЄ ЗБЕРЕГТИ БЕРЕЗИНУ або ЛІС ПОТРОХУ ВИРІЗАЮТЬ

  До громадської ради звернулися старші мешканці с.Білозірки із питанням, чи можна якось вплинути на припинення винищення лісового масиву, що заходиться на території Білозірської сільської ради, близько сусідніх населених пунктів Хмельниччини – Шибени, Воронівець.

  Назва цього лісу – Березина, площа – орієнтовно 24 га. Ліс – мішаний: ростуть сосни, дуби, граби, берези, різні кущі, а також черешні. Якось навідавшись сюди, небайдужі білозірчани почули, як «співають» в лісі пили – дерева вирізали…

  У 1944 році, коли Білозірка вигоріла, ліс вирізали для відбудови. Він відріс з коренів. Дуби вже дорослого віку –  майже столітні, берізок – мало. Колись тут було гарне місце для відпочинку, адже поруч прозоре плесо ставка. А чудова природа, чисте повітря далеко від доріг, промислових підприємств давали можливість насолодитися чарами довкілля, назбирати грибів, інших лісових плодів, набратися сили. Тому майже щонеділі тут гомоніло, шуміло – приїжджали і сім’ями, і окремими групами як з Білозірки, інших сусідніх сіл Лановеччини, так і з хмельницької сторони.

  Та з часом ставок висох. Пробували його рятувати, чистити джерела, що наповнювали його. Але зміни в природі та не завжди розумна діяльність людини (можливо й меліорація) не поновили водну перлину. Висохли й мочарі посеред лісу. Але час від часу сюди навідувалися любителі природи. А також занадилися і губителі зеленого друга. Коли ж подорожчав газ, дехто вирішив поповнити запаси палива деревиною з Березини. Деякі породи дерев використати для якихось виробів чи підлоги.

  Чому ж так чинять? Адже ліси – це державна власність, а самовільні вирубки заборонені. Але в певний час невеликі лісові масиви навколо сіл передавали у підпорядкування колгоспів, які мали доглядати і відповідати за їхній розвиток. Колгоспи відійшли в минуле, а порядку із використанням лісів не наведено, бо коли проводили розпаювання земель, ліси не включили в пайові частки.

  Ми звернулися з приводу ситуації в Березині до сільського голови Володимира Горносума та священика о.Олексія Філюка – як найвпливовіших осіб у Білозірці. Вони навідалися в ліс, і 25 вересня фейсбук-групі «Моя Лановеччина» оперативно з’явився матеріал із світлинами про Березину. Читачі сайту залишили і коментарі – хто які. Через деякий час про лісових браконьєрів розповіло районне радіо і сайт «Терен». А о.Олексій звернувся під час недільного богослужіння до мешканців села з нагадуванням, що маємо після себе залишити не виснажену землю, винищені ліси, а розумно використовувати природні багатства.

  Звичайно, було повідомлено про вирубування лісу і правоохоронців. Напевно, зацікавиться ситуацією і екологічна інспекція. А сільський голова В. Горносум розповів, що  зверталися через райдержадміністрацію до Кременецького лісництва, щоб взяли у своє підпорядкування Березину. Та лісники не дуже хочуть цього. Очевидно, не приваблює їх невелика площа та віддаль. І хоча ліс – державний,  Березина залишається ніби безхозною, чим і користуються браконьєри та «чорні» археологи, про що писали. І вирубують дерева не тільки білозірчани, а скоріше мешканці ближніх сіл із Теофіпольщини.  Сільська рада не може контролювати цього, бо ліс знаходиться за межами населеного пункту. Якщо навіть приходять сільчани за дозволом про використання сухостою, то повноважень в сільської ради немає на його видачу. А всього на території сільради до 90 гектарів лісу в різних місцях. Якби вони були у їхньому віданні, то, можливо, можна було б створити своє мале лісництво. А поки що звернулися знову в райдержадміністрацію про передання Березини та інших лісків Кременецькому лісництву. Виконувач обов’язків голови РДА Олександр Батожний на засіданні колегії заявив, що ця проблема – одна із тих, що мають вирішити на державному рівні. І правда, по багатьох наших селах є такі невеликі лісові масиви, які, на жаль, також вирубують самовільно. А особливо тривожно, що це чинять і на територіях заповідних. Отож задумаймося: що залишимо своїм нащадкам і як впливаємо своїми діями на зміни в природі, стану довкілля!

Автор: Марія РОМАНЧУК,

голова громадської ради.