ЩО ВХОДИТЬ В ОБОВ’ЯЗКИ СОЦІАЛЬНОГО ПРАЦІВНИКА ВДОМА?

  У редакцію «Голосу Лановеччини» звертаються одинокі громадяни похилого віку, які перебувають на обслуговуванні у відділенні соціальної допомоги вдома стосовно (на їхню думку) недобросовісного виконання обов’язків соціальними працівниками. В територіальному центрі соціального обслуговування зазначають, що такі випадки іноді мають місце. Однак, зазвичай соціальні працівники добросовісно ставляться до виконання своїх обов’язків, роблять те, що передбачено індивідуальним планом роботи, і навіть більше. Наразі на Лановеччині 40 соціальних працівників надають 265 громадянам послуги догляду вдома. У Борсуківській громаді 8 соціальних працівників обслуговують 59 громадян.   

  Відтак, як повідомила завідуюча відділенням соціальної допомоги вдома Ольга Луньова, існує чіткий перелік послуг, що повинні виконувати соцпрацівники в залежності від того, до якої групи рухової активності належать їхні підопічні.

  3 група рухової активності. До цієї категорії належать одинокі, непрацездатні громадяни, які мають вади здоров’я і потребують сторонньої допомоги. В перелік обов’язкових послуг входить зміна натільної і постійної білизни, купання, миття голови, гоління, обрізання нігтів, стрижка волосся, придбання і доставка продовольчих, промислових та господарських товарів, допомога у приготуванні їжі, допомога під час консервації овочів та фруктів, прибирання житла, розпалювання печі, піднесення вугілля, дров, розчистка снігу, доставка води з колонки, миття вікон, прання білизни та одягу (одне прання до 1,5 кг сухої білизни), дрібний ремонт одягу, супровід у поліклініку, надання допомоги в оплаті комунальних послуг, оформленні документів, представництво інтересів в органах державної влади, установах, підприємствах та організаціях, допомога в ремонті житлових приміщень (1 раз у рік), спостереження за станом здоров’я, допомога у проведенні процедур, пов’язаних зі здоров’ям, надання допомоги до приходу лікаря, виклик лікаря додому, сприяння в отриманні медичної допомоги в установах охорони здоров’я та лікувально-профілактичних установах, психологічна підтримка, сприяння в організації консультування отримувачів послуги із соціально-правових питань, питань отримання комунально-побутових, медичних, соціальних послуг, питань представлення й захисту інтересів отримувачів соціальної послуги у державних і місцевих органах влади, в установах, організаціях, підприємствах, громадських об’єднаннях, надання інформації з питань соціального захисту населення.

  4 група. До цієї категорії належать одинокі, непрацездатні громадяни, яким важко пересуватися по будинку і виконувати хатню роботу. Таким підопічним, окрім послуг, що передбачено для громадян третьої категорії, є ще ряд інших завдань, зокрема — вдягають, взувають, роздягають, допомагають у користуванні туалетом, навчають навичкам самообслуговування, прасують, пишуть листи, заяви, скарги, отримують довідки та інші документи, надають допомогу в сільській місцевості з проведення сільськогосподарських робіт (обробка присадибної ділянки до 0,02 га), навчають користуванню та виробленню практичних навичок самостійного користування технічними допоміжними і обов’язковими гігієнічними засобами, сприяють у направленні до стаціонарної установи, установи охорони здоров’я та соціального захисту населення.

  5 група. Підопічні цієї групи не виходять за межі будинку і потребують постійної сторонньої допомоги. Навантаження на соціального працівника значно більше, адже окрім вищеперерахованих послуг, додається ще декілька — вмивання, обтирання, обмивання, чищення зубів, розчісування, обклеювання вікон, надання допомоги у виконанні реабілітаційних (лікувально-фізичних) вправ, сприяння в отриманні протезно-ортопедичної допомоги, технічних засобів, а також засобів догляду і реабілітації.

  Окрім цього, працівники відділення соціальної допомоги вдома Лановецького територіального центру соціального обслуговування забезпечують краян платними послугами. Скористатися ними можуть одинокі, непрацездатні громадяни, які хоч і мають рідних, однак вони з певних причин не можуть їх доглядати.  Перелік платних послуг можна отримати у територіальному центрі.

  Підготувала Олеся МЕЛЬНИЧУК.