Анатолій Бойко перевершив Фаберже! Уродженець Лановеччини став тричі рекордсменом світу, а нещодавно привіз експонати на малу Батьківщину

У Культурному центрі Єловицьких відбулося урочисте відкриття виставки унікального ювеліра, заслуженого майстра народної творчості України Анатолія Бойка. Теплий прийом землякові організував колектив його рідної школи. На зустрічі була мама митця, його сім’я, родина, друзі та шанувальники прекрасного.

Анатолій Бойко народився 17 липня 1970 року в с. Буглів Лановецького району Тернопільської області. Достроково закінчив Дубнівське професійне училище за професіями “різьбяр по дереву” та “художник дизайнер”.

Під час служби в армії 1988 -1990 рр. був важко поранений у Нагірному Карабасі. Пережив клінічну смерть. У 1992 році отримав 2 групу інвалідності. З тих пір почав займатися в мистецькому напрямку. У 2002 році переїхав в місто Володимир-Волинський, де зараз проживає з дружиною, сином і донькою.

Самостійно опанував 17 мистецьких технік, із них 3 авторські і вони не мають аналогів! Починаючи з 2007 року вивчив всі стилі писанкарства та знаки й символи з часів трипілля по сьогодення. У кожному виробі зашифровує національні символи, традиційні українські знаки.

У 2008 році розробив свій власний стиль — оздоблення яєчної шкаралупи металом та камінням, використовуючи різьбу по шкарлупі. А в 2015 р. встановив рекорд України по цій техніці.

У 2020 р. встановив рекорд у номінації “Перша в світі авторська колекція з яєчної шкаралупи оздоблена металом”. Цей рекорд внесли до Національного Реєстру Рекордів України.
У 2021 році встановив світовий рекорд — просверлив в одній шкаралупі гусячого яйця понад 25 тисяч отворів.

17 квітня 2021 року встановив одразу два світових рекорди — “Максимальна кількість отворів, просвердлених у шкаралупі гусячого яйця” (52 745 отворів діаметром 0,02 мм) та в номінації “Максимальна кількість отворів, просвердлених у шкаралупі курячого яйця” (33 тисячі 436 отворів діаметром з людську волосину, вибивши на ньому трипільські символи: “Всевидяче око”, “Мати-Берегиня”, “Знак безкінечності”).

Таким чином, Анатолій Бойко перевершив, здавалося б, неперевершеного Карла Фаберже, ставши тричі рекордсменом світових рекордів! Як зізнався наш земляк, невдовзі він готується встановити четвертий рекорд. Але найбільша мрія талановитого ювеліра — це його музей-садиба у Володимир-Волинському. І чоловік готовий внести свій значний вклад, лише б за її реалізацію взявся спонсор. Поки що мрія-ідея у стадії перемовин.

А.Бойко є членом Всесвітньої Асоціації художників, що працюють по яєчній шкаралупі. У його колекції — близько 200 різьблених яєць. Протягом усієї творчості провів більше 15 авторських виставок на всій території України та понад 50 збірних на різноманітних мистецьких заходах, фестивалях і презентаціях.

Роботи митця експонуються в Південній Кореї, Італії, Греції, Німеччині, Великій Британії, Франції, Японії, США, Канаді, Ірані, Туреччині.

На рідній Лановеччині Анатолій Ігорович уперше провів виставку своїх унакальних витворів. У Культурний центр Єловицьких талановитий майстер привіз 67 експонатів (одне яйце під час транспортування побилося, на жаль). З благодійною метою реалізовувались за символічну плату магнітики із зображеннями писанок А.Бойка.

Такого прийому на малій Батьківщині, як зізнався геніальний митець, йому ще не організовували, тож дякував землякам із Буглова та Лановець за щирість, увагу і подарунки.

Голова Лановецької громади Роман Казновецький висловив надію, що ця зустріч хоч і перша у Ланівцях, але не єдина для Анатолія Бойка — нашого земляка зі світовим визнанням.

Надзвичайно приємно і легко спілкуватися із Людиною, яка гордиться своїми досягненнями, але не має гордині в душі — проста, відкрита, щира!

Виставка робіт Анатолія Бойка триватиме у центрі Єловицьких до 17 червня, вхід для усіх охочих вільний.

Наталя ГАМЕРА