Безоплатна правова допомога – це доступна і результативна допомога

  Прагнути якості не за всі гроші — це звичайна риса українців. І ось тут в пригоді стала державна політика, зокрема мова йде про утвердження та забезпечення прав людини, де ключовим інструментом стала система безоплатної правової допомоги (БПД), яка діє в Україні з 2013 року. І так, сьогодні експерти Ради Європи стверджують, що наша система БПД належить до однієї з найбільш передових систем БПД серед усіх 47 країн-членів Ради Європи. Відтак, потрібно розрізняти первинну (правова інформація, консультації, складання заяв та скарг тим особам, які перебувають під юрисдикцією України) та вторинну правову допомогу (захист, представництво інтересів осіб в судах, складання документів процесуального характеру).

  Ми часто нехтуємо первинним аналізом певного питання, думаючи, що все знаємо і можемо. Однак, законодавче поле теж не стоїть на місці, і саме БПД включає в себе якісну, доступну, результативну та безоплатну допомогу. Сьогодні система БПД інтегрує альтернативні способи вирішення спорів у процедури надання правової допомоги. Так, кожен з нас може звертатися і у бюро БПД, яке діє і в нашій громаді, свої запитання можна ставити через різні можливі додатки-месенджери — телеграм, вайбер, мобільний застосунок «БПД», «Твоє пр@во»… 

  Малозабезпечені, люди з інвалідністю, ветерани війни, внутрішньо переміщені особи, діти, постраждалі від домашнього насильства, засуджені, викривачі корупції, біженці та особи без громадянства, національні меншини — це ті окремі категорії громадян, правові проблеми яких вирішуються за допомогою фахівців БПД. Сьогодні ж, коли земельна реформа впроваджується в Україні, інформаційно-консультативний супровід явно буде незайвий. Ринок землі не передбачає розвиток лише сільської місцевості, адже зростання агросектору — це ріст промисловості, створення робочих місць, покращення умов проживання населення та його добробуту. Ринок землі сприяє розвитку переробки та виробництва продукції з вищою доданою вартістю. Однак, попри всі ці позитивні моменти, є один негативний — поспіх наших людей, які не готові вивчати питання, консультуватись і приймати виважені рішення, а думають короткочасними перспективами, без жодних поглядів у майбутнє. І тут, знову ж таки, саме система БПД є об’єктивним дорадчим органом для кожного, хто прагне залишитися у виграшних позиціях, адже фахівці БПД стоять на сторожі прав та свобод людини, а не аграріїв, холдингів і т.д.

  Резюмуючи вище написане, хочу наголосити, що система БПД — як добра подруга та порадниця, яка безкорислива і чесна, справедлива і спрагла до ретельного вивчення та мудрого рішення. Сьогодні, коли пошукові системи соціальних мереж заполонили думки людей, коли саме в гуглі, фейсбуці (свідомо пишу їх з малої літери) усі шукають вирішення того чи іншого спірного моменту, в нас під боком є фахівці, які знають як допомогти і зроблять це для вас із великою приємністю, на безоплатній основі і з позитивним результатом.

Сніжана КРЕЩУК.