Війна об’єднує: у клубі активного довголіття ланівчани й переселенці підтримують захисників і працею, і творчістю

  У Лановецькій міській публічній бібліотеці 8 липня розпочав свою роботу клуб активного довголіття “Барви Волині”. Ініціатива об’єднання, мета якого – сприяння повноцінному дозвіллю людей поважного віку, належить міжнародній організації Червоного Хреста, яка через ТЧХ України таку роботу проводить в нашій країні ще з 2019 року. Представники Червоного Хреста ще торік пропонували створити в нашій громаді такий клуб і підшукували для цього приміщення. Нарешті, зупинилися на кімнаті, яку виділили у міській бібліотеці. Кошти на ремонт і придбання меблів надійшли  з ТЧХ Швейцарії. Але через агресію росії відкриття такого простору для спілкування людей старшого віку затримувалося.

  Участь у першому засіданні клубу взяли ланівчани, які вже пенсійного віку, але хочуть бути причетними до справ і корисними не тільки своїм родинам, але й громаді, небайдужі до подій та процесів, що проходять у державі. А тепер, коли українські захисники стримують московську навалу, підтримують їх і працею, і творчістю. Ведучі засідання Богдан Кукуруза та Світлана Пчола запросили до слова представницю обласної організації ТЧХ Тетяну Стасенко та міського голову Романа Казновецького, які побажали, щоб члени клубу з користю проводили час, відпочивали, отримували нові знання та передавали свій досвід молодому поколінню.

 Оскільки ця зустріч була приурочена до Дня родини, звучали розповіді про стосунки, історії роду, досягнення і, звичайно, про синів, братів, які у Збройних Силах України відстоюють рідну землю, право на щасливе майбутнє своїх родин. Зворушливі авторські поезії звучали від Богдани Політикіної, Віолети Барановської, Лариси Дідович-Закитнюк, Ані Качан, Людмили Колесник. А пісню «Родина» у виконанні Тетяни Філюк та Світлани Вегери підтримали всі присутні.

  Друге засідання клубу активного довголіття «Барви Волині» відбулося в День Державності України і поєднало теми 1034-ліття хрещення Київської Руси-України та 578-ї річниці Ланівців. Ведучі разом з учасниками перегорнули сторінки історії, вплітаючи розповіді, поетичні твори членів клубу – до попередніх приєдналася Тамара Саліванчук. А червоною лінією звучали біль за знищені московитами міста, села, полеглих героїв-захисників і мирних людей. Бо для щасливого довголіття потрібне мирне небо. Приєднали свої голоси і юні гості — брати Макар та Назарій Савенки, які з бабусею Тонею вже п’ятий місяць живуть в Ланівцях у статусі тимчасово переміщених осіб. Особливо сприймалися вірші про воїнів, рідний Чернігів, за яким тужать, любов до батьківщини, яку висловили у поезії В.Сосюри «Любіть Україну».

  Організатори планують проводити заняття з комп’ютерної грамотності, малювання, в’язання, різноманітні тренінги та семінари, літературні дні та багато іншого, щоб люди старшого віку мали змогу гарно провести час, культурно відпочити, отримати нові знання та передати свій досвід.

  Клуби активного довголіття були створені у багатьох місцях України, зокрема і на Сході й на Півдні. За передбаченим проектом міжнародної організації ЧХ засідання в них мають відбуватися двічі на тиждень. Та, очевидно, що у зв’язку із воєнними діями навіть у західних областях люди старшого покоління зможуть змістовно проводити такі зустрічі щонайменше двічі на місяць, і таким чином кріпити свій дух у тривожний час.

Марія РОМАНЧУК