icon clock31.05.2021
icon eye1232
ЛАНОВЕЧЧИНА

Громада цікавиться: 7 питань і відповідей про майбутнє Лановецької міської лікарні

Хвиля скорочень, оптимізації, реорганізації та інших неприємних для громади речей “під патронатом” реформи децентралізації накриває Лановецьку громаду. Питання життя і смерті малокомплектних шкіл ще не зійшло із п’єдесталу актуальних, як знову повернулися до змін у галузі охорони здоров’я. За нововведеннями, що начебто мали б покращити якість надання послуг пацієнтам та сприяти ефективній роботі медиків, сьогодні також маскується “сортування” працівників за схемою “угодний-неугодний”/ «потрібний-непотрібний». 

Що насправді відбувається у лановецькій лікарні і чи не порушуються права персоналу, коли їм пропонують писати заяви на звільнення вже з червня “за згодою сторін”? На ці та інші запитання відповідає Лановецький міський голова Роман Казновецький, оскільки районна лікарня сьогодні має статус комунального некомерційного підприємства “Лановецька міська лікарня”, тож чимало питань щодо її функціонування і забезпечення належать до сфери управління Лановецької міської ради.

— Реформа децентралізації справді привела нас до кардинальних змін. Її результати очевидні та помітні і у нашій громаді — відкриття публічних культурних і відпочинкових просторів, благоустрій, поповнення матеріально-технічної бази закладів освіти тощо. Проте кожен із цих кроків супроводжувався труднощами та викликами, як-от недовіра мешканців, критика, маніпуляції у соцмережах.

Реформи та зміни здебільшого непопулярний, проте необхідний крок. Сьогодні це торкнулося КНП “Лановецька міська лікарня”.  Питання внутрішнього управління лікарні є прямим повноваженням керівництва установи, а не органів місцевого самоврядування. Зрозуміло, що оптимізація та скорочення викликають хвилю невдоволення як у колективі закладу, так і серед населення громади. Однак, частина 1 статті 51 Бюджетного кодексу України передбачає, що керівники бюджетних установ утримують чисельність працівників та здійснюють фактичні видатки на заробітну плату лише в межах затвердженого кошторису.

Певні невдоволення від громадян щодо безгосподарності звучать на адресу адміністрації медзакладу. Міська рада під час огляду об’єктів знайшла порушення в частині неефективного використання енергоресурсів тощо. Сьогодні підприємство у стані не лише реорганізації та реформування, а й без головного лікаря. Тобто, питання, чи продовжать контракт із пенсійного віку головним лікарем, залишається відкритим. Насправді люди сподіваються на зміни у покращенні ставлення медперсоналу до виконання своїх посадових обов’язків і пов’язують це певною мірою зі зміною керівництва та наведенням ладу в питанні дисципліни й раціонального використання коштів — як бюджетних, так і благодійних.

— Наразі головний лікар  КНП “Лановецька міська лікарня” Омелян Гулько перебуває у відпустці. У разі кадрових змін у закладі мешканців громади проінформують додатково.

  — У громаді побутує думка, що лікарня не уклала угоду на 2021 рік з Національною службою здоров’я України на фінансування певного пакету послуг. Люди насправді категоричні у питанні збереження нашого медзакладу і сподіваються на всі можливі дії у цьому напрямку від міської ради, усвідомлюючи, що невизначеність із керівником лікарні не на користь ефективній роботі у будь-яких питаннях…

— У квітні 2021 року КНП “Лановецька міська лікарня” уклала договір на 13 пакетів медичних послуг. Це хірургічні операції дорослим та дітям в стаціонарних умовах; стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій; медична допомога при пологах; медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах; гістероскопія; гастроскопія; колоноскопія; цистоскопія; бронхоскопія; стаціонарна медична допомога дорослим та дітям; мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям; стоматологічна допомога в амбулаторних умовах і ведення вагітності.

За яким ще принципом здійснюється фінансування медустанови?

— Сьогодні частина фінансування здійснюється відповідно до укладеного договору із НСЗУ. Органи місцевого самоврядування покривають витрати на оплату енергоносіїв.

Варто наголосити, що фінансування КНП “Лановецька міська лікарня” цього року відрізняється від того, що було у 2020 році. Фінансування медичних пакетів НСЗУ значно зменшилося. Якщо попередньо коштів вистачало і на оплату праці, і на розвиток установи, то з квітня 2021 року лікарня щомісяця отримує 1 955 637 грн, а лише на оплату праці медичного персоналу необхідно 2 467 954 грн.  Тож змін у штатній чисельності, на жаль, не уникнути.

Окрім заробітної плати, заклад щомісяця має чимало інших видатків — охорона об’єкту, технічне обслуговування, використання медичної інформаційної системи, послуги зв’язку тощо. Для повноцінного якісного функціонування необхідна закупівля і виробів медичного призначення, медичних препаратів, витратних матеріалів, побутових засобів, забезпечення харчування пацієнтів тощо.

— На одній із останніх зустрічей колективу та адміністрації поліклінічного відділення, що відбулася минулої п’ятниці, працівників попередили про звільнення  у зв’язку із впорядкуванням штату. Звучали різні аргументи щодо їхньої подальшої роботи і можливих варіантів особистого заробітку за межами медустанови. Просили писати заяви на звільнення за згодою сторін уже з наступного місяця…

— Упорядкування штату — прерогатива керівництва лікарні. Органи місцевого самоврядування не мають повноважень вивільняти працівників установ.

Зрештою, проблеми з фінансуванням зобов’язують керівництво лікарні йти на такий непопулярний крок, як оптимізація кадрів. Дані вимушені заходи торкаються здебільшого молодшого та середнього медичного персоналу і не впливають на якість надання послуг пацієнтам та потенціал закладу.

Попри вимушене вивільнення працівників певних кваліфікаційних можливостей, в лікарні, наскільки відомо, є проблеми з кадрами.

— Сьогодні у КНП “Лановецька міська лікарня” наявний брак кадрів у лікарській частині. У зв’язку з цим заклад втрачає можливість укласти договір із НСЗУ на частину пакетів медичних послуг. Зокрема, бракує 4 лікарів-анестезіологів. Проте зараз навчаються лікарі-інтерни, які невдовзі поповнять штат лікарні, зокрема реаніматолог, терапевт, інфекціоніст.

Чи існує проблема забезпечення медикаментами першої необхідності?

— Медикаменти першої необхідності закуповуються в повній мірі за рахунок бюджету лікарні. Наразі відбувся тендер на закупівлю згідно із Національним переліком основних лікарських засобів. Для ковідних хворих також наразі ліків, передбачених протоколом лікування, вистачає.

— Які кардинальні зміни очікують лікарню найближчим часом?

— Основним завданням, що стоїть перед керівником лікарні, є налагодження комунікації між лікарем та пацієнтом. Це передбачає максимальну довіру та високий авторитет медичної установи серед мешканців громади. У пріоритеті також прозорість діяльності установи.

Не менш важливо працювати у напрямку матеріально-господарського забезпечення. Зокрема, у планах реалізація проєкту  щодо заміни вікон, покрівлі та утеплення фасадів інфекційного відділення, а також удосконалення системи опалення котельні, поліклінічного та інфекційного відділення.

Хотів би вкотре наголосити на свідомості кожного жителя громади щодо відповідальності у плані збереження позитивних надбань влади і бізнесу для покращення умов і комфортного життя у своєму місті чи селі. Бути відповідальними у будь-якій сфері життєдіяльності громади стосується кожного!