Гуртом розважалися, гуртом і до столу сідали: як школярі українського вареника пошанували

  А хто ж не любить посмакувати домашніми варениками: чи то з сиром, картоплею, капустою, чи з ягідними начинками, зі сметаною — справжня смакота. Учні 4-Б класу Лановецького ЗЗСО І-ІІІ ступенів №1 імені Юрія Коваля разом із вчителькою Надією Мельник по-особливому ставляться до національної страви, тож вирішили пошанувати фаворита українського столу, організувавши свято вареника.

  Юні школярики ділились цікавими фактами про цю страву, декламували вірші, співали пісні, грали сценки, ігри, розповідали гуморески, присвячені улюбленцям-вареникам, традиції, пов’язані з українськими смаколиками, а дехто навіть ділився секретами їх приготування.

 Гуртом розважалися, гуртом і до столу сідали, вареники з різними начинками куштували, які залюбки готували разом з матусями. Було смачно й весело, тож свято вдалося на славу, не залишивши нікого байдужим серед присутніх.

  Олеся МЕЛЬНИЧУК.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ВАРЕНИКИ

*Традиційний український вареник удвічі більший за російський пельмень і чи не вчетверо об’ємніший, аніж італійський равіолі.

*У знаменитому творі М.Гоголя “Вій” оповідається про вареники діаметром 30-40 см, розміром з капелюх.

*Найпопулярнішими вважають вареники з картоплею, сиром, вишнею, чорницями та іншими ягодами. Та є у кулінарному доробку українських пращурів доволі дивні поєднання, як-то вареники з начинкою із папороті або редьки.

*Вареник — чи не найпопулярніша страва української діаспори. Вареник навіть увіковічнили у камені в канадському Глендоні. На центральній площі міста височіє пам’ятник варенику, який вважається … офіційним символом міста! Кулінарне диво з каменю заввишки у 9 метрів важить майже три тонни.

*Єдиний в Україні пам`ятник варенику був встановлений у 2006 році у місті Черкаси. Проте у 2013 році його демонтували, і зараз він перебуває в приватній колекції.

*В Буковелі щороку традиційно проходить фестиваль вареників. А у 2013 році був побудований сніговий пам’ятник Варенику, який увійшов в «Книгу рекордів ТК «Буковель», як найбільший вареник в світі, виготовлений зі снігу.