icon clock18.05.2021
icon eye780
ЛАНОВЕЧЧИНА

Дениско Стукановський — тримісячний переможець COVID-19

  Тримісячний малюк із села Якимівці з температурою у 42 градуси мужньо боровся з підступним ковідом. І переміг! За період пандемії він був наймолодшим коронавірусним хворим у лановецькій лікарні.

  Про незначне підвищення температури у сина батьки Марія та Андрій повідомили сімейного лікаря. З п’ятниці 26 березня до понеділка 29 березня немовля перебувало під наглядом медиків сільської амбулаторії.

  У понеділок маленького Дениска оглянув педіатр Лановецької міської лікарні. Того ж дня йому та матері зробили тест на наявність коронавірусної інфекції. Результат був позитивним: в обидвох виявлено Covid-19. З ініціативи лановецьких медиків та за згодою матері хворих залишили на амбулаторному лікуванні. У Дениска в середу та четвер температура коливалася в межах 37, в п’ятницю піднялася до 38 і не спадала. Температура матері теж була підвищеною, але інших симптомів не було.

  Щоденно ледь не погодинно медики Якимівської амбулаторії Володимир Олександрович Луцик, Таміла Григорівна Шандрук та Анатолій Сергійович Бойко відвідували жінку з немовлям. Батько Дениска Андрій не захворів, але теж декілька разів здавав тест.

  В суботу сімейство Стукановських спіткало ще одне лихо. В обідню пору Андрій, майструючи клітку, з необережності болгаркою глибоко порізав ногу та палець на руці. На нозі медики наклали йому 6 швів. Під вечір того ж дня в маленького Дениска до 42 градусів підвищилася температура. Її переміряли двічі, бо не вірили, що таке можливо. Ще до приїзду швидкої Таміла Шандрук вколола дитині жарознижуючі препарати. Хто не пережив таких тривожних моментів, важко навіть уявити страх за життя дитини, істерику, занепокоєння і розпач родини. Розраховували тоді на милість Бога і фаховість лікарів.

  — Коли в Дениса була висока температура, він дуже плакав і кричав, — пригадує мама Марія. — В швидкій нам уже здавалося, що не довезем до лікарні. Він, бідненький, ледь не задихався. Я кричала, не стримуючи емоцій, боялася, що мій син згорить від такої температури. Але як тільки приїхали в лікарню, він відкрив очі і засміявся. Не знаю, чи це подіяли уколи, чи молитви, але син заспокоївся і притих.

  Матір з немовлям госпіталізували. Двічі на день малюку кололи антибіотики. В цей час у Марії частково пропав нюх і смак, але найгірше — пропало грудне молоко. Матері та немовляті надали кваліфіковану допомогу, про них піклувалися, дбали, робили все для швидшого одужання.

  — Щиросердечно дякую лікарю-педіатру, завідувачу дитячого відділення Петру Михайловичу Литвинчуку. Завдяки його професійності, мій син та я видужали. Також подяку висловлюю медикам нашої сільської амбулаторії, — каже Марія.

  Від суботи до вівторка Дениско з матір’ю перебували в лікарні. В середу температури вже не було, їх виписали додому. Повторний тест у п’ятницю в обох показав негативний результат.

  Таким чином, 11 квітня тримісячний Денис Стукановський став офіційним переможцем коронавірусу. Минув місяць. Від хвороби малюк помаленько відходить. Хлопчик усміхається, любить, коли з ним спілкуються та беруть на руки.

Сніжана СЕМЕНИШИНА, студентка групи В-41 Галицького коледжу ім. В. Чорновола.