icon clock18.10.2021
icon eye106
УКРАЇНА

Децентралізація землі: процес довгоочікуваний, але не поспішний

  У Старому Заповіті (Екл.14) писалося: «Покоління відходило й покоління приходило, а земля віковічно стоїть». І так, можливо, тут малося на увазі Земля, як частина, яка народонаселена, але сьогодні, коли земельна реформа стартувала, цей вислів можна трактувати зовсім по-іншому.

  Ще в березні 2020 року Верховна Рада України прийняла довгоочікуваний Закон, який мав на меті запустити обіг землі сільськогосподарського призначення в Україні, тобто Закон №2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин», який вступив в дію з 1 липня 2021 року. Попри те, що даний нормативно-правовий документ був вистражданий роками і в сесійних залах, і в кулуарах, він не поставив чіткої крапки своїм прийняттям. Пам’ятаю, як років 10 тому, в одній із національних передач йшлося про бездумний продаж українцями земель в прикарпатській місцевості — місцеві жителі не розуміли, чому за їхні, здавалося б, прості ділянки люди готові платити великі гроші. Тепер же, таких питань ні в кого не виникає, особливо, коли відпочиваєш на українському гірському курорті. Чому там так все сталося? Та тому, що люди були не проінформовані, а лише ошукані інформаційно (в цьому вони переконалися згодом). Сьогоднішня земельна реформа може теж спричинити подібну ситуацію — відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення — це не просто торговельні відносини покупців і продавців, це випробування для власників земельних ділянок. Як же ж не спотикатися об підводні камені? Навчитися аналізувати, вивчати і приймати не поспішні висновки, а мудрі та виважені.

  З метою навчити українських журналістів правильно висвітлювати питання земельної реформи — Координаційний центр з надання правової допомоги за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України організували низку прес-турів у різних куточках країни: Луцьк, Миколаїв, Запоріжжя, Полтава, Кропивницький. Тож, забігаючи наперед, хочу сказати від себе особисто — приймаючи рішення щодо (не) продажу своєї земельної ділянки, сім разів подумайте і лише раз зробіть. Справа в тому, що сторона, яка зацікавлена в скупці земель, вже сьогодні пропонує одноразово від 3 до 5 тисяч гривень то за продовження оренди, то за обіцянку продажу. Є випадки, коли і повністю виплачують грошову винагороду за декілька років вперед. Моделюємо ситуацію — ви вирішили придбати автомобіль, коштів не вистачає на таке авто, про яке мріяли, і тут ви отримуєте пропозицію довгострокової оренди земельної ділянки із виплатою за 7, 10 чи навіть 49 років наперед. Чи не чудово? Так ось відсоток тих українців, які взяли б паузу для аналізу ситуації, роздумів і правильного рішення дуже малий, для більшості — це просто земля, на якій ми можемо заробити.  Ліна Костенко писала: «Все менше рук, що вміють сіять хліб. Все більше рук, що тягнуть все у пельку».

  Тепер трішки конкретики та цифр. У червні-липні 2021 року було проведено опитування щодо правової обізнаності, знання про ринок землі та адміністративні аспекти землекористування. Так, після зняття мораторію 19% опитаних збираються продавати та/або купувати землю, а рівень знань щодо земельного законодавства можна оцінити як посередній. Говорячи суто про купівлю/продаж, то зі 100% опитаних: 68% — не планують наразі нічого робити, 7% — купити, 9% — продати, 3% — і купити, і продати. Цифри звичайно річ уперта, однак і така, яка змінюється відповідно до, в даному випадку, ціни. Під час опитування респондентів запитували і про методи та способи інформування, тому більшість схильна звісно отримувати інформацію через інтернет, дещо менша кількість — через національні канали. 91% опитуваних зазначили, що звернувшись до системи безоплатної правової допомоги, отримали необхідну інформацію або підтримку, а 90% порадили б іншим теж звертатися до БПД для вирішення земельних питань.

  Децентралізація земель — процес не новий для нашої країни, адже спроби її впровадити були і раніше. Розуміємо, що неефективне управління земельними ресурсами та відверта корупційна складова цього процесу були одними з ключових причин недофінансування бюджетів сільських рад протягом останніх десятиліть, наслідком чого стало обмеження можливостей розвитку сіл. Зі свого боку, проведення повноцінної децентралізації управління земельними ресурсами має виправити цю ситуацію. 

  Резюмуючи усе написане, закликаємо кожного добре думати і зважувати всі «за» та «проти». Реалізація земельної реформи як балансир — хто кого переважить, але, на мою думку, втримати баланс і бути у виграшних позиціях допоможе система бюро безоплатної правової допомоги, які володіють усією інформацією, можуть вас проконсультувати, не лише допомогти і порадити, а й спільно вирішити питання, що, можливо, постане. До слова, первинна правова допомога, яка представлена і в нашому місті за адресою вул. Незалежності, 20а може надавати консультації та правопросвітницькі інформування абсолютно усім громадянам, жителям громади і не тільки. Тож, скористайтесь можливістю безоплатної допомоги, щоб процес децентралізації земель не став для власників ділянок випробуванням, програшем, адже Ліна Костенко писала: «Скільки років землі — і мільярд, і мільйон, а яка вона й досі ще гарна».

Сніжана КРЕЩУК.