З першого дня війни у Борсуківській громаді допомагають ЗСУ та людям, у яких війна забрала дім

Борсуківська громада, починаючи із жахливого 24 лютого, активно розпочала надавати допомогу тим, хто постраждав від війни та воїнам ЗСУ. Кожен працював на своєму фронті. Ми змогли досить швидко організувати доставку одягу, медикаментів для формування аптечок та спальників з-за кордону, аби військові, що ішли воювати, мали усе необхідне. Спільними зусиллями небайдужих мешканців громади ми придбали та уже передали нашим воїнам легковий автомобіль «Нива», вантажівку «КАМАЗ», вантажний бус «Mercedes», а ще — три тепловізори від працівників сільської ради.

Також Борсуківська сільська рада надала шкільний автобус для вивезення цивільного населення із зони бойових дій та легковий транспорт (DACIA LOGAN) для потреб військових. Важливий центр допомоги було організовано в адмінбудинку сільської ради — пункт збору готової продукції, овочів та усього необхідного для воїнів. Миттєво у кожній школі та садочку почали готувати їжу для військових, а усі матеріальні потреби забезпечували місцеві жителі та представники бізнесу. Переробляли усе: м’ясо свинне (15 голів від агрофірми «Горинь», 3 голови від «Чайчинецької»), яловичину (5 голів від агрофірми «Горинь», ПАТ «Агропродсервіс», ТОВ «Заготзбут»), живу рибу (5 тонн товстолоба від ПП «Фірми «САЗАН»), борошно (10 тонн від «Горині», по одній тонні від ПСП «Перемога» та ПСП «Чайчинецька»), цукор. Жінки також організували процес сушіння компонентів борщових наборів і уже перероблено 2 т овочів та розфасовано на 1500 порцій українського борщу.

Війна об’єднала усіх: владу, бізнес, волонтерів та кожного мешканця громади. Однією із центральних персон цієї колаборації є представник волонтерського центру «Я волонтер» Оля Цісаренко із с. Борщівка. Вона, спільно із місцевою владою та волонтерським центром, координує безліч процесів, завдяки яким наші захисники отримують необхідне забезпечення через відправку адресних посилок або ж  водії – добровольці доставляють у точки,  де ведуться активні бойові дії чи проходять службу наші жителі.

За 3 місяці війни здійснено поїздки у Донецький напрямок: Слов’янськ, Краматорськ, Бахмут, Торецьк, Костянтинівка, Покровськ, Авдіївка, Селідово, Мирноград, Водяне, Карлівка, Піски та інші;

Луганський напрямок: Сніжківка, Донецьке, Сіверське, Лиман, Святогорськ, Золоте, Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Трьохізбенка та інші;

Київський напрямок: Київ, Буча, Ірпінь, Ворзель, Велика Димерівка та інші; Харківський напрямок: Харків, Ізюм та інші; Сумський напрямок: Суми, Лебедин та ін;

 Житомирський напрямок: Житомир, Радомишль, Коростень та інші;

Запорізький напрямок: Запоріжжя, Гуляйполе та інші;

м. Чернігів, м. Одеса, м. Миколаїв, м. Полтава, м. Херсон.

         Окрема подяка керівникам аграрних підприємств нашої громади та дрібним фермерам, які, у цей надскладний час, надають пальне для цих поїздок. Найбільшими спонсорами пального та харчових продуктів є керівник ПСП агрофірма «Горинь» – Осип Гасюк, ПП «Фірма «САЗАН» – керівник Юрій Кравчук,  керівник ПСП «Перемога» – Олексій Денисюк, керівник ПСП «Чайчинецька» – Леонід Батринчук, керівник ПСП «Славутич» – Борис Довгань.

Значна лепта коштів стабільно надходить з-за кордону від вихідців з нашої громади, які проживають у різних країнах. У цій війні кожен, хто як може, наближає нашу перемогу і вона, безперечно, настане!

Слава Україні!

Роман КУХАРСЬКИЙ,

голова Борсуківської  громади.