Лановецька міська рада в умовах воєнного стану: фінансова сторона

  Введення військового стану в країні негативно вплинуло на виконання (поповнення) бюджету Лановецької міської територіальної громади. Станом на 1 травня бюджетом громади недоотримано  3,9 млн грн. Таке значне недопоступлення пояснюється введенням державою в умовах воєнного стану пом’якшувальних заходів для платників податків, зокрема це скасування акцизного податку з пального.

  Також, відповідно до постанови КМУ від 01 квітня 2022 року № 401 «Про спрямування коштів до резервного фонду державного бюджету», було скорочено видатки загального фонду та спрямовано їх до резервного фонду державного бюджету. Як результат — на 10 % (6,8 млн грн) зменшено освітню субвенцію. Це не дасть можливості забезпечити виплату зарплати нашим педагогічним працівникам в обсязі, який був запланований при формуванні бюджету на початок року, що в свою чергу призводить до соціальної напруги.

  З метою створення умов для своєчасної виплати заробітної плати, економного і раціонального використання коштів, організації бюджетного процесу та недопущення виникнення кредиторської, простроченої і небюджетної заборгованості з 14 березня призупинено роботу комунальних закладів та установ, з урахуванням вимог статті 34 Кодексу законів про працю до припинення чи скасування воєнного стану.

  Здійснення фактичних видатків на зарплату проводимо лише в межах фонду заробітної плати.

  З 1 березня і щонайменше до припинення чи скасування воєнного стану не здійснюватимемо видатки, пов’язані зі стимулюванням (преміюванням) керівників і працівників виконавчого апарату міської ради, виконавчих органів міської ради, комунальних підприємств та закладів громади.

Роман КАЗНОВЕЦЬКИЙ,

голова Лановецької міської територіальної громади.