Ланівчани впізнають сім’ю “волонтерів”

“50/50. В такій пропорції керівники одного із благодійних фондів Тернопільщини розподіляли кошти небайдужих громадян. Половина суми – на потреби військових, решта – у власні кишені”, – повідомляє Голова Національної поліції України Ігор Клименко.

“Відомо, що двоє братів з Тернопільської області ще півтора роки тому створили в Тернополі благодійну організацію. Спершу справи йшли не дуже вдало, але початок повномасштабного вторгнення росії в Україну діячі вирішили використати на повну. Патріотизм українців та бажання допомогти монетизувалися у кошти на рахунку фонду. Всього за час воєнного стану вони зібрали майже 13 мільйонів гривень”, – йдеться в офіційному повідомленні.

Щодня на рахунок надходили чималі суми від довірливих громадян, які “купилися” здебільшого на зворушливі, на їхню думку, звернення у соцмережах одного із співзасновників фонду. Аби освоїти ці кошти, до роботи благодійної організації залучили ще чотирьох осіб, серед яких батько засновників та дружина одного із них. Такий собі сімейний підряд…

“Про людське око діячі витратили приблизно половину зібраної суми на закупівлю необхідних речей для військових. Для підкріплення довіри вони показували фото закуплених товарів та відправку їх на фронт. Але більшою частиною зібраних коштів «благодійники» розпоряджалися по-своєму. Наприклад, придбали елітні позашляховики, накупили ювелірні вироби та дорогі мобільні телефони”, – як виявили працівники поліції Тернопільської області.

Карний розшук поліції затримав двох братів-організаторів, а слідчі під процесуальним керівництвом обласної прокуратури задокументували усі факти незаконної діяльності групи. Отож, під час обшуків у помешканнях фігурантів вилучили 34 тисячі доларів США, майже 7 тисяч євро, понад 2 тисячі фунтів стерлінгів та більше 200 тисяч гривень.

Виявлено, що ще понад 5 млн гривень знаходяться на особистих банківських картках, які наразі заблоковані. Слідство має всі підстави вважати, що ці гроші вони зберігали для себе. Адже маючи цю суму на рахунках, вони продовжували поширювати у соцмережах повідомлення про те, що коштів не вистачає і необхідний терміновий збір на потреби ЗСУ…

“За незаконне використання благодійних пожертв з метою отримання прибутку під час воєнного стану (і нагадаю, що це нова стаття Кримінального кодексу – 201-2) діячам загрожує до 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна”, – констатує Ігор Клименко.

“На жаль, такі безчесні люди трапляються. Але це не означає, що потрібно перестати довіряти волонтерам та благодійним фондам. Ваша допомога надзвичайно важлива. Але переказувати кошти варто лише перевіреним людям та організаціям. Якщо ж ви сумніваєтеся у порядності окремих волонтерів чи штабів, звертайтеся до Національної поліції України. Ми обов’язково перевіримо”, – наголошує Голова Національної поліції України.

За інформацією Національної поліції України

#поліція #новини Поліція Тернопільської області РБК-Украина УНН – Українські Національні Новини УНІАН Цензор.НЕТ УКРІНФОРМ ТСН Радіо Свобода

Від редакції lannews.net: ланівчани без проблем упізнали сім’ю псевдоволонтерів. Частина містян знала про їхній нечесний шлях, але замало було доказів для викриття. Натомість більшість хотіли бачити і вірили привабливій картинці у соцмережах, хотіли чути те, що так майстерно озвучували ці “благодійники”. Тому відмовлялися вірити, що ними майстерно маніпулюють. У час війни в реальних волонтерів гроші не затримувалися, бо бійцям щодня потрібна і військова амуніція, і технічні засоби, і автомобілі. А тут – море коштів під матрацами, в тому числі у валюті! Це нормально для безкорисливого волонтерства?

Чесні українці сподіваються на справедливий вирок і покарання шахраям. Але, зважаючи на “а судді хто?”, мало віриться, що ці псевдоблагодійники отримають заслужено. Добре, що хоч озвучили їхні прізвища на всю Україну. Соромно за лановецьких Козаків, соромно перед світом за таке “волонтерство”. Саме безкарність породжує і стимулює таких козаків до легкої наживи…