Люди-велетні були й на Лановеччині

  У замітці С.Ореховської “Чи будували єгиптяни піраміди?”, надрукованій у “Вільному житті”, йшлося про дослідження єгипетських пірамід, що провела група незалежних учених. Вони стверджують, що піраміди й понад шістсот споруд звели не єгиптяни, а люди-велетні, котрі мали велику фізичну силу та володіли феноменальними розумовими здібностями. Під час розкопок поховань останки гігантів знаходять у різних місцях світу.

  А я пригадав розповідь мешканця села Синівці, точніше Заболотецьких хуторів, колишнього бригадира колгоспної будівельної бригади, 89-річного Федора Савовича Хаблюка. Колись він розповідав, що в нашому краї теж були люди-велетні. Тоді я засумнівався в цьому, але, прочитавши вже згадану замітку, перепитав. Федір Савович підтвердив, що чув про це не від одного чоловіка. Правда, розповідали вони чомусь пошепки. Додав, що поховання велетнів знайшли під час будівництва цукрового заводу. Серед кісток була стопа людини завдовжки один метр двадцять сантиметрів.

  Колишній робітник, ветеран заводу Петро (прізвища не назвав) доповнив розповідь. Найбільше підприємство у тодішньому Лановецькому районі розпочали будувати у 1957-58 роках. Під час земляних робіт під так звані поля фільтрації, що розташувалися у Нападівці на землях колгоспу ім.ХХІІ з’їзду КПРС, бульдозерами рили землю на великій глибині й викопали рештки кісток велетнів. Злякавшись, що це могли бути поховання померлих від інфекційних хвороб, швидко загорнули все назад. Додам, що майже всіх померлих від заразних недуг колись хоронили у піщаному грунті. Саме таким він є і в урочищі. Працювали тоді працівники підвідомчого будівельно-монтажного управління з інших районів і областей. Цю подію замовчували. Мало хто з місцевих про неї знав.

  Заперечити факт знахідки на Лановеччині, вважаю, неможливо. Однак і підтвердити теж. Через безгрошів’я і байдужість влади й, на жаль, переважної більшості суспільства до історичних цінностей. Хоча незалежні історики, археологи, краєзнавці могли б зацікавитися.

Григорій ВОЛЯНЮК. с.Борсуки.