icon clock03.10.2021
icon eye895
ОСОБИСТОСТІ

Лілія Волянюк: «Вдивляючись в історію, як у дзеркало, я намагаюсь змінити на краще власне життя і влаштувати його за прикладом тих, про чиї доблесті розповідаю»

  Лілія Волянюк — учителька історії та суспільствознавчих дисциплін у Борщівській ЗОШ І-ІІІ ст. імені Я.Горошка. За 19 років, які працює за фахом, отримала звання «Старший вчитель» та «Вчитель-методист». Певний час працювала методистом у Лановецькому районному методкабінеті. Була неодноразовим переможцем фахових конкурсів, зокрема, «Вчитель року-2008», «Вчитель-новатор-2016», «Педагог-новатор-2017 та 2018». Була лауреатом конкурсу учителів-новаторів «Освітній оскар-2018» видавничої групи «Шкільний світ», увійшла до топ-50 кращих учителів України 2017 та топ-60 у 2018 і 2019 роках національної премії Global Teacher Prize Ukraine. У 2015 році перемогла у всеукраїнському конкурсі розробок уроків «Право на пам’ять», що був присвячений депортації кримських татар та представників інших народів з території Криму. Торік продовжила методичні розробки за даною тематикою та стала дипломантом всеукраїнського конкурсу розробок уроків і виховних заходів «Крим: 5 років окупації. Право на Спротив», презентувавши пошуковий історичний урок-кейс за темою «Вкрадений Крим».

 Починаючи з 2016 року Лілія Волянюк та її учні є лауреатами і переможцями у Міжнародному конкурсі творчих робіт учнів, студентів, аспірантів та вчителів «Уроки війни та Голокосту — уроки толерантності», а також у всеукраїнському конкурсі учнівських робіт «Історія і уроки Голокосту»; є дипломантами всеукраїнського історичного конкурсу «Непізнана історія мого краю»; брали участь в українсько-чеському освітньому проекті «Усна історія» й за свою пошуково-дослідницьку роботу отримали диплом та приз — вебкамеру. Чимало перемог здобули на обласних тематичних конкурсах, інтелектуальних турнірах та різних освітніх проектах.

  Учителька організувала патріотичний клуб «Пошук» і разом з учнями Борщівської школи впорядковують забуті могили борців за волю України, проводять пошукові дослідження, готують презентації краєзнавчих і творчих проектів, вивчаючи історію України на прикладах патріотів, долучаються до волонтерських акцій, побували майже у всіх історичних замках Західної України.

 Портрет учительки Лілії Волянюк занесено на районну Дошку Слави, у її ваговитому портфоліо — безліч сертифікатів, подяк, грамот та інших відзнак у сфері професійної діяльності, за велику методично-дослідницьку працю, національно-патріотичне виховання учнівської молоді, позакласну й позашкільну роботу, а також участь в онлайн конференціях, у тому числі й міжнародного рівня. Її досвід висвітлений у збірнику матеріалів ІІ Всеукраїнського фестивалю педагогічної майстерності «Гуманізація освітнього простору: з Україною в серці!», у збірнику з матеріалами міжнародної дистанційної науково-практичної конференції, що проходила у Барселоні, поряд з роботами провідних європейських науковців. Вона — авторка багатьох науково-методичних праць, надрукованих у журналах «Історія і правознавство», «Відкритий урок», газети «Історія України»; друкує та завантажує власні розробки уроків та виховних заходів на вчительських методичних порталах. Створила і веде свій сайт «Вчителя-новатора». Написала також історію життя свого діда, учасника Другої світової війни Пантелеймона Луцюка, і мріє видати її книгою.

  Лілія Волянюк є натхненником для багатьох школярів, вже має учнів-послідовників, котрі обрали фах учителя історії. Для самої Лілії Михайлівни такими ще зі шкільних років стали вчителі-історики у Нападівській школі та Лановецькій №2 Віктор Петровський і Лариса Поцелуєва.

  Життєвій активності п.Лілії та її різнобічним захопленням, окрім школи й самоосвіти, немає меж. Вона — чудова дружина і мама двох синів. У їхній родині сповідують сімейні традиції, побудовані на християнських чеснотах. І це, безперечно, позитивно впливає на особистість учителя, який навчає і не втомлюється вчитися сам.

Наталя ГАМЕРА.