icon clock25.11.2021
icon eye962
ЛАНОВЕЧЧИНА

Міська рада відстоює права громадян не лише в сесійних, а й судових залах

  У попередньому номері «Голосу Лановеччини» була опублікована стаття під назвою «Спочатку шлагбаум, тепер — 50 тисяч з міського бюджету за те, що не дозволили одноосібно користуватися проїздом до житлового будинку». Ця публікація викликала широкий резонанс у ланівчан.

  Отож: якщо депутати не підтримали проєкт рішення сесії щодо надання дозволу підприємцям провести експертну грошову оцінку земельної ділянки в центрі міста з правом її подальшого викупу, то на міську раду треба подавати до суду? А для чого тоді обирати депутатів, якщо будь-яку незгоду можна оскаржити в суді? Але чому в суд не викликали представників будинку 6 по вулиці Грушевського? Невже так можна сьогодні: хотіти приватизувати проїзд біля багатоквартирного будинку і ще й затребувати компенсацію заподіяної моральної шкоди з бюджету громади (платників податків) за те, що не дозволили?..

  За коментарем редакція звернулася до Лановецького міського голови Романа Казновецького.

  Враховуючи резонанс, який отримало питання взаємовідносин Лановецької міської ради та місцевої підприємиці Еймі Андрощук і Громадської організації «Громадський центр «Небеса», хочу наголосити на наступному.

  З 2007 року підприємицею та громадською організацією орендується земельна ділянка по вул. Шкільна, 1, на якій розташована триповерхова будівля приватної форми власності, де ведеться як підприємницька діяльність, так і діяльність ГО «Громадський центр «Небеса». 30  березня 2021 року до міської ради надійшла спільна заява від Андрощук Еймі та Громадської організації «Громадський центр «Небеса» з проханням надати згоду на проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки загальною площею 0,0828 га з метою реалізації своїх прав в частині викупу цієї ділянки. Але тут є один нюанс: до складу цієї земельної ділянки входить проїзд, яким усі користуються, в тому числі мешканці будинку 6 по вул. Грушевського. Але заявники прагнуть отримати на нього одноосібне користування, що стане перешкодою для вільного проходу жителів та проїзду транспортних засобів.

  Депутати міської ради, як представники усієї громади, не підтримали даний проєкт рішення на п’ятому пленарному засіданні ІІІ сесії міської ради, де розглядалося це питання. Вважаю за необхідне зауважити, що міська рада ще із 2015 року веде перемовини із членами сім’ї Андрощуків щодо або підписання сервітутного користування (власник — підприємець, але люди мають безперешкодне користування на постійній безоплатній основі), або викупу земельної ділянки лише під будівлею без урахування проїзду. Однак такі варіанти виявилися неприйнятними для Е.Андрощук та Громадського центру «Небеса», і вони подали спільний позов до суду. Тепер, відповідно до рішення суду, з міського бюджету потрібно сплатити моральну шкоду в сумі 20 000 грн (за твердженням позивачів — це повернення сплачених ними податків) та повторно розглянути заяву.

  Незрозуміло, чому суд відмовив у клопотанні міської ради долучити, як доказ, копію колективного звернення жителів будинку 6 по вул. Грушевського, в якому вони просять «захистити інтереси мешканців будинку та не допустити порушення прав та свобод».

  Так, судові спори ще тривають. На міську раду подано додаткову заяву щодо компенсації витрат на адвокатські послуги позивачам в сумі 16 800 гривень.

  Лановецька міська рада працює так, щоб влада-громада-бізнес були єдині у прагненні розвитку краю, а не задоволенні індивідуальних потреб. Тому, ми і надалі будемо відстоювати права громадян не лише в сесійних, а й судових залах.