Найбільше щастя – здорове материнство

  У неділю, 20 червня, в Україні відзначають День медичного працівника. Це свято людей, які завжди стоять на варті людського здоров’я і життя, дарують надію на одужання і вселяють віру. Свято тих, хто, незважаючи на накопичену втому, щоденну копітку працю і нечувану фізичну витривалість, вірні клятві Гіппократа.

  Напередодні професійного свята поспілкувався із завідувачкою акушерсько-гінекологічного відділення КНП “Лановецька міська лікарня”, заслуженим лікарем України (з 2010 р.) Ларисою Іванівною Морозюк, яка більше 40 років (з 1978 р.) дбає про здоров’я майбутніх мам і допомагає їм відчути радість материнства. Розмову вели про жіночі проблеми, народжуваність на Лановеччині та інше.

  — Ларисо Іванівно, скажіть, будь ласка, які проблеми хвилюють Вас як лікаря-гінеколога?

  — Найголовніша, мабуть, — це низький рівень народжуваності. Коли я прийшла на роботу, то в Лановецькому районі проживало 47 тис. населення, сьогодні — 28800 жителів. Відчуваєте різницю? Останнім часом народжуваність різко падає не лише на Лановеччині, а й в усій Україні. Це, вважаю, велика проблема. Раніше, коли вагітна ставала на облік і її запитували, де вона працює, відповідала, що то там, то там, а тепер — суцільне безробіття. Чоловіки ж здебільшого на заробітках. Ось це головна причина.

  Якщо проаналізувати статистику, то вона вражає: у 2010 р. в Лановецькому пологовому відділенні народилося 245 дітей, а в 2020-му — лише 98. Сьогодні треті пологи — рідкість. Одна дитина в сім’ї мусить бути, двоє — це щастя, троє і більше — поодинокі випадки.

  Молоді люди не бажають народжувати. Але, окрім неповторного почуття щастя бути матір’ю, жінка отримує корисні переваги для свого здоров’я. При виношуванні дитини в жінок знижується ризик ракових захворювань, це відмінна профілактика раку молочних залоз, ендометрію, яйників. Після пологів лікується ряд хронічних жіночих захворювань, таких як ендометріоз, полікістоз яйників. Відомо багато випадків розсмоктування кіст не тільки на жіночих органах, а й на хребті. Вагітність і пологи автоматично продовжують молодість і настання клімактеричного періоду.

  За роки своєї медичної практики пам’ятаю жінку, яка народжувала дитину в 50 років. Окрім того, в районі є три жінки, які народили 10-11 дітей.

  Приїхала нещодавно в село на онкопрофогляди. На прийом прийшла жіночка, яка чудово виглядала — обличчя молоде, зачіска, одягнена зі смаком. Відразу не впізнала, уважніше придивилась — це Таня, мама 11 дітей, виглядає чудово, діти виховані й турбуються про свою маму. Вона щаслива.

  — Чому молоді люди не поспішають народжувати?

  — Важко виховувати дітей, забезпечити матеріально, дати гідну освіту, — на такі основні причини вказують жінки.

  Тішуся з того, що у Верховну Раду подали проєкт закону “Про збільшення грошової допомоги при народження дитини”: першої — 50 тис.грн, другої — 100 тис.грн, третьої і більше — 150 тис.грн. Слово лише за депутатами. Якщо затвердять, то, можливо, це підштовхне наших жінок більше народжувати.

  Перебуваючи в Угорщині, поцікавилася в колег, яку допомогу від держави отримують жінки, які народили і перебувають у декретній відпустці, — 400 євро до 3-х років. Тому на вулицях Угорщини багато дітей. У нас ця сума становить 700-800 грн в місяць.

  — Чи часто краянки вдаються до кардинального рішення — аборту? Яка ситуація на Лановеччині?

  — Коли прийшла на роботу, аборти були великою проблемою в районі. На 420 пологів за рік було 240 абортів, тепер їх майже немає. Якщо в 2010 році за рік було 52 аборти, то в 2020 році — лише 6. Жінки почали користуватися сучасними контрацептивами. Це в основному внутріматкові та гормональні контрацептиви. Звичайно, хочемо добитись, щоб абортів не було взагалі. Тішить, що молодь у нас досвідчена. Відтак, абортів серед підлітків немає.

  — Чи свідомі жінки по відношенню до свого здоров’я?

  — Насправді, ні. Медицина міняється, реформується. Світогляд жінки — ні. Якщо раніше у нас на першому місці була профілактична робота — попередження захворювань, то тепер цього немає. Кожна людина повинна дбати про своє здоров’я сама. І, повірте, таких дуже мало. Якщо колись лікарі сільської лікарської амбулаторії, акушерки ФАПу збирали жінок на профілактичні огляди, направляли на обстеження, то сьогодні цього немає.

  Дуже мало жінок приходять просто на медогляд. Більшість йдуть до гінеколога тоді, коли щось турбує, або коли вже пізно і медицина безсила. Для прикладу: якщо 10-12 років тому за рік виявляли 3-4 випадки раку молочної залози, раку тіла матки, шийки матки (це при тому, що населення було набагато більше), то протягом останніх 3-4 років цей показник збільшився у три рази.

  Шановні жінки! У нас сьогодні є всі доступні методи діагностики онкологічних захворювань, УЗД і мамографія. Цьогоріч в КНП “Лановецька міська лікарня” придбано вкрай необхідний для діагностики захворювань тіла матки гістероскоп, який дає змогу діагностувати всі проблеми, пов’язані з маткою. Приходьте, ми працюємо щоденно, тож будемо раді вам допомогти. Не відкладайте похід до лікаря на потім, ходіть на профілактичні огляди, адже інколи хвороба проявляється на пізніх стадіях, коли допомогти уже важко. Тому наголошую, що кожна жінка повинна один раз у рік пройти УЗД молочних залоз і органів малого тазу, огляд акушер-гінеколога, щоб отримати щасливе слово “Sana”, що в перекладі — здорова. Чого бажаю всім жінкам.

  — Щиро вдячний за розмову. При нагоді вітаю вас і всіх працівників благородної професії зі святом. Земних благ, сімейної злагоди і добробуту, побільше вдячних пацієнтів, яким ви допомагаєте бути здоровими.

Спілкувався Мирослав КОЛОМІЙЧУК.

Фото автора.