icon clock24.04.2021
icon eye87
ЛАНОВЕЧЧИНА

Найкращий спосіб зменшити поширення коронавірусу — це вакцинація

  З початку пандемії  2020 року по даний час в Лановецькому районі проведено близько 8 тисяч ПЛР-тестів, виявлено 1530 хворих на коронавірусну інфекцію. Зрозуміло, що не всі, хто відчував симптоми, подібні до коронавірусної інфекції, зверталися за медичною допомогою і були обстежені. Але це не значить, що ті особи, які перехворіли, захищені від повторного зараження даною інфекцією, тому що вірус має здатність змінюватись та мутувати в більш небезпечну форму, перебіг захворювання значно важчий, з ускладненнями як під час захворювання, так і після, збільшується смертність.

  Найкращий спосіб зменшити поширення даної інфекції та не захворіти — це вакцинація.

  Під час вакцинації в організм навмисно вводять збудник хвороби. Він може бути живим, але послабленим за допомогою генної модифікації чи опромінення (жива вакцина), або ж попередньо вбитим (мертва вакцина).

  Навіть невеликого уколу з маленькою дозою достатньо, щоб привести наше тіло в надзвичайний стан. Але організм довго не роздумує й одразу утворює захисні засоби проти збудника, так звані антитіла, а також клітини пам’яті. Коли після цього ми колись контактуватимемо зі справжніми вірусом чи бактерією, він вже точно знатиме, що робити і як запобігти захворюванню.

  Вакцинація — це не гарантія того, що ви не захворієте, але це гарантія того, що ускладнення під час COVID-19 оминуть вас або будуть мінімальними.

  Вакцинація — це ефективний спосіб профілактики захворювань, тож необхідно ним користуватися за будь-якої можливості.

  В КНП “Лановецький міський центр ПМСД” створено постійний пункт вакцинації від коронавірусної інфекції, працює підготовлений сімейний лікар та медична сестра, які пройшли тренінг-навчання в обласному лабораторному центрі.

  Свою роботу пункт щеплення розпочав у квітні 2021 року, проведено щеплення 90 особам, негативних наслідків після вакцинації не було.

  3 26 квітня по 30 квітня планується проведення щеплення вакциною “Astrazeneca” виробництва Корея.

  Запрошуємо жителів, які бажають отримати щеплення, записуватися до своїх сімейних лікарів, або за телефоном реєстратури 0974292341.

Людмила РУДНІЦЬКА, головний лікар Лановецького міського центру ПМСД.