На Лановеччині у куниці, кота, корови, лисиці й собаки виявили сказ. Що потрібно знати, аби уникнути смертельної небезпеки

  Сказ — це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю. На сказ можуть хворіти теплокровні тварини (коти, собаки, сільськогосподарські та дикі тварини), а також і люди. В дикій природі сказ поширений серед лисиць, вовків, єнотів, куниць, борсуків, кажанів.

  У листопаді 2021 року на території Лановецької ТГ зареєстровано 4 випадки сказу серед тварин: Ланівці — 2 випадки (у куниці по вул.Тернопільській та кота по вул.Молодіжній), Верещаки — 2 (корова та лисиця), Борсуківська ТГ– 1 випадок (собака домашній).

  З приводу пошкоджень, нанесених скаженими тваринами, за медичною допомогою у КНП «ЛМЛ» звернулось 18 чол. Всі вони отримують комбінований курс антирабічних щеплень. Методів лікування сказу немає. Єдина можливість уникнути небезпеки — щеплення.

  У хворих на сказ тварин змінюється поведінка. Дикі тварини втрачають страх, наближаються до людської оселі, нападають на домашніх тварин або на людей. Зараження свійських тварин проходить при покусі хворими тваринами, інкубаційний період 10-14 днів, але може тривати до 3-х місяців, навіть до року. Хворі домашні тварини можуть бути неспокійними або пригніченими, відмовляються від їжі та води, кусають, дряпають хазяїв, нападають на інших людей. Ознаки сказу у собак: спочатку млявість, потім неспокій, хрипке гавкання, з постійно відкритої пащі виділяється велика кількість слини, ноги ніби паралізовані, хвіст опущений.

  Існує інша форма сказу, коли ознаки виражені слабо. Людина не звертає на них уваги і може заразитись від хворої тварини.

  Збудник сказу (вірус) знаходиться в слині хворої тварини

  Він виділяється зі слиною хворої тварини за 10 днів до появи перших ознак хвороби. Отже, і цілком здорова на вигляд тварина може бути небезпечною.

  Небезпечними можуть бути не тільки укуси, але й ослинення та подряпини. З місця пошкодження нервовою тканиною вірус просувається до головного мозку, де вражає важливі життєві центри, що призводить до загибелі людини.

Якщо стався укус чи ослизнення шкірних поверхонь

  Терміново (оскільки вірус проникає в організм впродовж 15 хвилин) промити рану від покусу тварини або місце, куди потрапила її слина, великою кількістю проточної води, натерши шкіру господарським милом до утворення густої мильної піни. Негайно звернутися в медичний заклад та при показах повністю пройти необхідний курс щеплень у передбачений термін.

Щоб не заразитися сказом:

  1. Утримуйтесь від контактів з дикими та безпритульними тваринами.  Пам’ятайте, що кожна дика тварина, яка поводить себе незвично (наближається до людей, тварин, населеного пункту), є підозрілою щодо захворювання на сказ.

  2. Не знімайте шкуру з диких тварин при їх знаходженні.

  3. Виконуйте правила та норми утримання домашніх тварин і поводження з ними.(собаки перебувають на прив’язі або вольєрі). Доправляйте фахівцям ветеринарної медицини хворих тварин або їх трупи, у разі, якщо тварина загинула.

  4. У разі укусу домашньою твариною, з’ясовуйте ім’я господаря та адресу. Це дасть можливість за твариною  встановити ветеринарний нагляд. Не вбивайте здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження, а терміново викликайте ветеринарного лікаря.

  5. При пошкодженні одягу, в який була одягнута людина під час укусу, обробіть його гарячою праскою і тільки після цього його можна ремонтувати.

  6. Щорічно щеплюйте проти сказу домашніх та сторожових собак, котів.

  Пам’ятайте: сказ — це смертельна хвороба! Тому вчасно робіть щеплення домашнім та свійським тваринам. Не легковажте своїм життям! Вчасно звертайтеся за медичною допомогою!

М.БОРЕЙКО, лікар-епідеміолог.