Нові рахунки для надходжень до загального фонду державного бюджету на 2022 рік

  З 01.01.2022 року вводяться нові рахунки з обліку надходжень до загального фонду державного бюджету на 2022 рік.

  А рахунки за кодами класифікації доходів, що були відкриті у 2021 році в розрізі територіальних громад, з 01.01.2022 будуть закриті.

До уваги субєктів господарювання

  З 01 січня 2022 року застосування РРО та/або ПРРО стане обов’язковим для платників єдиного податку другої-четвертої груп.

  Не зобов’язані застосовувати РРО та/або ПРРО лише платники єдиного податку першої групи.

  Застосування РРО/ПРРО є обов’язковим у випадку готівкових розрахунків або розрахунків банківською карткою.

  У разі здійснення операцій за допомогою банківського переказу, необхідність у застосуванні РРО відсутня. 

  Зареєструвати РРО/ПРРО в контролюючих органах можна в режимі онлайн за допомогою сервісу «Електронний кабінет платника податків», подавши заяву за формою №1-РРО або №1-ПРРО.

  У разі реалізації підакцизних товарів суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі, зокрема, із застосуванням платіжних карток, зобов’язані проводити розрахункові операції через реєстратори розрахункових операцій (далi — РРО) та/або через програмні РРО із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з Українським класифікатором товарів зовнішньоекономічної діяльності, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості.
  До підакцизних товарів належать: спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво; тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну; пальне; автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів; електрична енергія (п. 215.1 ст. 215 Податкового кодексу України).

  Обов’язок вести облік товарних запасів, відповідно до Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб-підприємців, у т.ч. платників єдиного податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 року №496, поширюється на платників податків, фізичних осіб-підприємців:

які здійснюють діяльність на загальній системі оподаткування;

діяльність з використанням 3 групи єдиного податку та зареєстровані платниками ПДВ.

  Серед платників II-IV груп єдиного податку, Порядок №496 поширює свою дію на тих, які здійснюють:

реалізацію технічно-складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення;

реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння.