icon clock02.02.2022
icon eye3641
ЛАНОВЕЧЧИНА

“Омікрон” набирає обертів і на Лановеччині

  За повідомленням головного лікаря Лановецького міського центру первинної медико-санітарної допомоги Людмили Рудніцької, чи не кожен другий із числа протестованих на предмет захворюваності на ковід має позитивний результат. А за день у міському центрі ПМСД здають біоматеріал до двох сотень і більше осіб.

  Уже не перший тиждень на Лановеччині “гуляє” серед населення новий штам коронавірусу “Омікрон”. Він характеризується високою контагіозністю, коли збудник з організму хворого легко передається здоровому, й уражає верхні дихальні шляхи. Відтак, хворіють цілими сім’ями, усім класом, в колективі.

  — Минулої середи, 26 січня, із 165 зібраних мазків виявлено 94 позитивних, — інформує Л.Рудніцька. — У п’ятницю, 28 січня, із 184-ох — 96 позитивних; у неділю біоматеріал на аналіз брали в 54 чоловік з підозрою на ковід, то серед них виявили 35 позитивних. У понеділок, 31 січня, із 76 протестованих у кабінеті нашого Центру — 38 хворих на коронавірус. Серед інфікованих є багато вакцинованих, та у них хвороба протікає в легкій або середній формі. Ці люди знаходяться на амбулаторному лікуванні.

  — У зв’язку із збільшенням кількості хворих на ковід серед дітей, ми знову відкрили інфекційне відділення №2 — це дитяче відділення в нашій лікарні, куди госпіталізовуватимуть і дітей, і дорослих, — каже керівник міської лікарні Олег Богатюк. — Наразі на стаціонарному лікуванні перебуває троє дітей з ковідом. Всього в лікарні 102 хворих. З них 36 коронавірусних. Постійної кисневої підтримки потребують 5 пацієнтів. Але зараз важка форма ковіду, зокрема, пневмонії, у 80 % не вакцинованих. У щеплених двома дозами вакцини легкий або середній перебіг хвороби.

  Для лікування ковідних хворих медикаменти є, засоби індивідуального захисту для медперсоналу також.

  — Це ще минулорічні запаси. Але одразу після підписання договору з НСЗУ на ковідний пакет медичних послуг лікарня отримає відповідне фінансування, — запевняє очільник міської медустанови.

Наталя ГАМЕРА.