icon clock04.12.2021
icon eye212
ЛАНОВЕЧЧИНА

Пам’ятаємо і вшановуємо

Ні труни, ні хрестів, і ні тризни!
Прямо в яму.
Навіки-віків! Чорна сповідь
моєї Вітчизни…
І її затамований гнів

  Голод… Голодомор… Геноцид… У ХХ столітті в Україні їх було три: 1921–1922, 1932–1933, 1946–1947 років.

 У суботу, 27 листопада, вшановували  пам’ять про тих людей, які загинули від голоду в своїй країні, на своїй родючій землі. Наш Загірцівський заклад освіти кожного року долучається до спомину за  невинно загиблими. Це проходить напередодні  у п’ятницю.

  Цьогоріч педагог-організатор М.Г.Обельницька разом з учнями 6 класу та вчителем Ю.І.Найсик підготували та провели годину-реквієм “Сльози Божої Матері”. У ході заходу учні читали вірші про ті страшні роки і події. Вчителі провели екскурс в минуле, у далекі 1932–1933 р.р. Також переглянули відео «Запали свічку пам’яті», «День пам’яті жертв Голодомору», «Вбиті Голодомором: реальна кількість жертв та докази штучності». Бібліотекар Н.Ф.Маглюк презентувала книжкову виставку «І покотилась Україною закривавлена зоря».

  У початкових класах проведено годину-спілкування «Не погасити пам’яті вогонь»

(4 клас, вчитель Т.П.Гайкова), урок мужності «Жнива скорботи» (3 клас, вчитель Т.Ю.Басюк). У ході спілкування учні згадували про страшні роки, зачитували розповіді очевидців, переглядали відео «Голодний дух», «Зернята надії».

  До Дня пам’яті жертв Голодомору учні 4-6 класів  виготовили «Незабутки пам’яті», «Колоски пам’яті»  та «Ангелки пам’яті», розфарбували замальовку «Пам’ятаємо».

  Завершився день запалюванням свічок. Ці вогники символізують нашу скорботу і пам’ять про мільйони загублених життів.

 Згадайте нас -- бо ми ж колись жили.
 Зроніть сльозу і хай не гасне свічка!
 Ми в цій землі житами проросли,
 Щоб голоду не знали люди вічно. 

Наталія РЕЙТОР, заступник директора Загірцівського ЗЗСО І-ІІ ступенів.