Подільсько-Волинська січ на Лановеччині – епіцентр патріотичного виховання дітей і молоді

Чи важливі позитивні емоції для дітей під час війни? Безперечно! А якщо це ще й частина патріотичного виховання, можливість для нових знайомств, спортивні змагання, майстер класи, польова кухня, подарунки, солодощі, чарівна природа — усе це гармонійно поєднали організатори і створили незабутнє свято, приурочивши до Дня захисту дітей.

Подільсько-Волинська січ у лісах двох сусідніх областей — Тернопільщини та Хмельниччини утворена не так давно, але з кожним роком все більше покращує побут, розбудовується. Усе це — завдяки неймовірним старанням і наполегливості керівника Володимира Мосейка, членів громадської організації Десантно-козацький рій, меценатів, спонсорів і волонтерів.

Літній сезон-2022 козаки Січі відкрили 4 червня. Для захисту і покровительства встановили й освятили стелу Богородиці. Відзначили активних благодійників та волонтерів і волонтерок. Прийняли до лав козацтва більше десятка бажаючих.

Волонтерки-господині нагодували близько тисячі учасників святкового дійства.

Концертними номерами порадували артисти з Теофіпольщини та Лановець. На святі виступали й спеціальні гості, яких чекали і дорослі, і дітвора.

Літня погода, запах лісу, квітів, трави і диму з печі, де випікали хліб, українська музика, пісні, цікаві локації, багато солодощів, повітряних кульок, спортивного драйву, колоритна атмосфера — усе це створювало неповторний сучасний мікс патріотичного духу і гарний настрій. Таке свято запам’ятається дітям надовго. Особливо тим, для кого наш край став прихистком через активні бойові дії чи окупацію російськими військами їхніх рідних міст і сіл. Залишаючи увечері Січ, діти співали українських пісень в автобусі, ділилися враженнями і планами, що обов’язково ще повернуться.

А Січ запрошує на відпочинок та оздоровлення. Літнє наметове містечко готове прийняти перших козачат з 20 червня. Тривалість перебування у лоні природи — 10 днів. Організатори запрошують також волонтерів для роботи з дітьми паралельно з фаховими інструкторами. Оскільки кількість місць обмежена, то перевага надається дітям учасників бойових дій, переселенцям і дітям волонтерів. Тут у минулі роки відпочивали діти зі східних областей України, тож зараз телефонують до організаторів, висловлюючи бажання повернутися в атмосферу патріотизму, національного духу і української культури. Саме це і є головним у діяльності Подільсько-Волинської січі.

Нехай же росте і плодоносить сад Перемоги, висаджений на Січі серед дикої природи. Нехай тут лунає тільки сміх і гучно ллється українська солов’їна! Величезна вдячність усім, хто ініціював створення такого мистецько-патріотичного дійства, допомагав та організував свято дітям, бо це і є їхній захист до Дня захисту. А наскільки тут було чудово — засвідчують оці фотографії!

Безпеки всім! Переможного миру і добра!

Наталя ГАМЕРА