icon clock03.12.2021
icon eye318
ОСОБИСТОСТІ

Світлана Бичковська з Борщівки опікується людьми з інвалідністю – це головний меседж засновниці громадської організації

  Щороку 3 грудня разом із світовою спільнотою Україна відзначає день осіб з інвалідністю. Не варто забувати, що поруч з нами живуть люди, фізичні можливості яких обмежені і вони  потребують особливої уваги суспільства. Для них ключовою є можливість жити, бути захищеними, самореалізуватися, мати доступ до гідної освіти та працевлаштування.

  Хочемо розповісти про жінку, яка присвятила себе жертовній справі — опіці над людьми з інвалідністю. Це Світлана Бичковська, уродженка с.Борщівка. Вона росла в багатодітній сім’ї, вийшла заміж за військового, який пройшов пекло Афганістану і до цього часу бореться з важкими наслідками кривавих подій. Певний період вони з чоловіком проживали в Криму, а з початком військових дій повернулися на материкову Україну. Світлана Василівна, після перенесеної хвороби Лайма, була частково паралізована. На собі відчула тягар безпорадності та відчаю. Тоді й вирішила, що хоче присвятити своє життя допомозі потребуючим.

  Спочатку пані Світлана допомагала в пункті видачі одягу, що в Тернополі, працювала на обслуговуванні і вела «зошит потреб». І так протягом 10 місяців — «старалася кожного обійняти, підтримати добрим словом і допомогти». Потім у неї з’явилися ускладнення після перенесеної хвороби і вона знову 40 днів перебувала в лікарні.

  Пригадує, як після виписки одразу взялася до справ. Тоді, в 2018 році, починається якісно новий етап волонтерської діяльності Світлани Бичковської — вона створює та очолює ГО «Нескорені духом — особи з інвалідністю». Це неприбуткова організація, що працює з метою полегшення життя та надання допомоги людям з обмеженими фізичними можливостями. На теперішній час під її опікою знаходиться 130 осіб, переважно із захворюваннями опорно-рухового апарату, хворі з епілептичними психічними розладами, розсіяним склерозом, порушеннями зору і слуху, онкохворі, з хворобою Дауна, генетичними захворюваннями тощо. І ці люди також дивують своєю активною життєвою позицією. «Наприклад, візочник Тарас Хоміцький, — ділиться волонтерка, — створив біржу праці для людей з інвалідністю та інспектує місто на безбар’єрність».

  Згодом Світлана вирішує прописати проєкт «Возлюби ближнього», основним завданням якого є надання гуманітарної допомоги незахищеним верствам населення, а саме малозабезпеченим, одиноким, багатодітним, особам з інвалідністю, всім категоріям людей похилого віку, сім’ям, які опинилися в складних життєвих обставинах. Гуманітарна допомога надходить в села і райони, де в обмін надають допомогу сільськогосподарською продукцією. Ці продукти розподіляють між членами громадської організації — власне, особами з інвалідністю.

  У пошуках волонтерської підтримки Світлана просила допомоги в знайомих із-за кордону — Італії, Торонто, Німеччини, Португалії, Швеції. І ті радо відгукуються. Також ГО «Нескорені духом — особи з інвалідністю» співпрацює з відомим на Лановеччині волонтером Володимиром Мосейком. Вони дружньо підтримують один одного, діляться необхідним, разом переживають негаразди і радіють успіхам. Команда Світлани Бичковської не раз допомагала нашим захисникам у прифронтовій зоні: передавали гуманітарні вантажі з одягом, продуктами, плели маскувальні сітки тощо. І все від щирого серця, адже «завдяки їм ми тут спимо спокійно». «Дуже приємно, коли робиш добрі справи. І не важливими стають час, відстань, обмеження. Головне — ми працюємо. Просто так, на волонтерських засадах. Це круто! Не ті дари, що на землі, а ті, що на небі. Даруємо підтримку. Ділимося досвідом. Десь воно записується. Бажаю всім розуміння і таких друзів», — тепло відгукується волонтерка про тих, хто з нею на одній хвилі.

  Цього року Світлана Бичковська підписала угоду про співпрацю з ТОВ «ЕкоТаксі Україна». «Моїм рішенням стала мотивація задля збереження екології, оскільки обслуговування надається на електромобілях. Важливими є комфортні та швидкі умови перевезення на високому рівні для такої категорії як особи з інвалідністю, спеціальний підхід і розуміння».

  «Нескорені» часто організовують благодійні акції, як от “Об’єднаємо зусилля разом”, мета якої — надати дійсну допомогу особам з обмеженими фізичними можливостями та привернути увагу суспільства до потреб таких людей. Також надавали допомогу на будинки пристарілих, сиротинці, пансіонати, реабілітаційні центри, чотирилапим друзям у «Ноїв Ковчег». «На нашу думку, дуже корисно проводити в наш час такі заходи, які виховують золоті правила моралі і надають можливість кожному відчути свою важливість у цьому світі. Це приносить позитив як тим, хто допомагає, так і тим, хто цю допомогу отримує».

  Світлана Бичковська — напрочуд сильна жінка, яка не побоялась взяти на себе відповідальність за інших і обрала шлях допомоги та турботи. «У мене є мрія, яка має право на здійснення, — пробудити у кожному таку рису як милосердя до тих, що потребують нашої підтримки. Адже чужого горя не буває і ніхто не знає свого завтрашнього дня. Возлюбімо ближнього!» — закликає волонтерка.

    За силу духу, за активну громадську позицію, за невтомну та благородну працю, милосердя й людяність та з нагоди Дня дієвої жінки Світлані Бичковській вручено відзнаку голови Тернопільського осередку ГО “Асоціація жінок України “Дія” — “Дієва жінка 2020-2021”.

Анжела АНДРОЩУК, заступниця голови ГО «Простір активної та сучасної»