icon clock08.12.2021
icon eye718
ЛАНОВЕЧЧИНА

Сміття в одну яму: комунгосп вільно скидає, а селянина штрафують

    Хочу порушити тему збирання та захоронення побутових відходів у Борсуківській громаді.

  Колись, у радянські часи, селянин крім городника, вил і тачки не мав нічого, щоб міг вивезти сміття із свого двору, бо коня тримати заборонялося. Вивозили його тачкою чи в рядні на плечах несли в старі кар’єри, яри. Не всі мали здоров’я і час, щоб довезти це сміття на «смітник». Що й казати: багато несумлінних людей викидали непотріб де попало. Так утворювалися стихійні сміттєзвалища.

  За роки незалежності ситуація з добробутом селян почала мінятися в ліпшу сторону. В багатьох дворах з’явилися коні, трактори, мотоблоки. Не скажу, що настав з цим справжній порядок, але на дорогах між городами вже майже не росли купи сміття.

  Зараз іде реформа самоврядування. Після створення Борсуківської громади її керівництво почало укладати з селянами договори на вивезення твердих побутових відходів. Ця робота проводилася без роз’яснення і ніхто нікого не зобов’язував. Хто підписав договір, пакував відходи в мішки, а трактор з причіпом два рази на місяць приїжджав у село і забирав ті мішки. Контейнерів чи якихось ємкостей для зберігання сміття у нас немає, а мішки нерідко роздирали собаки чи коти, розкидаючи їхній вміст по подвір’ю чи на вулиці у день, коли мали його забрати. Тож я не став укладати договір, бо сам в змозі вивезти сміття зі свого двору у будь-який зручний для мене час і при потребі. Парадокс у тому, що я везу його в той самий кар’єр, що й тракторист комунальної служби Борсуківської ТГ.

  Після останніх виборів до влади в громаду прийшли молоді амбітні керівники, які не пам’ятають тих часів, про які я згадував. Уявіть собі таку картину: ви мирно працюєте у своєму дворі, а до вас заходить така собі «тройка», не питаючи дозволу та ігноруючи табличку із застереженням «у дворі злий пес». Прийшли колишній староста М.Маковецький, представник комунальної служби і чомусь поліцейський (ще один стояв біля воріт).

  Нічого не пояснюючи, вимагали укласти договір на вивезення твердих побутових відходів. До речі, це було на початку квітня 2021 року під час посиленого карантину. У всіх представників влади маски висіли на бороді і шиї, а їхня поведінка мене, м’яко кажучи, обурила: невже 1937-й? Замість пояснень законності своїх дій, поліцейський почав лякати, що складуть на мене акт. На мої аргументи, що в людей, які уклали договір, відмовляються вивозити, наприклад, погнилі буряки (навесні така проблема є в багатьох), ніхто не реагував. Тож я сказав, що і сам можу вивезти відходи в ту саму яму, що й вони везуть, бо паспортизованого сміттєзвалища у нашій громаді немає.

  Після тої зустрічі мені почали надходити поштою якісь листи. Але так склалося, що в нашій сім’ї були хворі на ковід, тож поштарка в руки ці листи нам не могла дати і я не розписувався про їх отримання. Ще був телефонний дзвінок з вимогою заплатити штраф. Дзвонив дружині на її номер, як я потім дізнався, голова адмінкомісії (прізвища я не запам’ятав).

  Цей «терор» (а інакше такі дії не назвеш) почали активно обговорювати односельці. За те, що не укладуть договір, одних лякали виключенням із членів громади, інших — що не принесуть пенсію… Коли я взявся вивчати законодавство з цього питання, то моєму обуренню не було меж! Це що, значить, виходить: якщо комунальна служба громади вивозить сміття в якийсь кар’єр (не на паспортизоване сміттєзвалище!), то все добре, її дії законні… А якщо в той же самий кар’єр викидає відходи селянин, то його штрафують!.. Так, з мене стягнули штраф за те, що не уклав договір. І як!?. Вирахували з пенсії! Я про це навіть нічого не знав.

  Отже: сміття, вивезене в якусь яму комунальною службою і за яке заплатили люди, не вважається забруднювачем навколишнього середовища? А сміття селянина, яке він самостійно туди відвіз, негативно впливає на довкілля, бо він за нього не заплатив у громаду? Та так: з кого ще стягнуть  штраф, як не з пенсії пенсіонера? Так званих безробітних у нас зараз розвелося багато, хто не сплачує податки в державу, а на сім’ю заробляє неофіційно…

  Я — за! впорядкування сміттєзвалищ, за чистоту, дбати про яку повинен кожен житель громади. Але я проти такої несправедливості! Штрафи стягуйте з порушників, які викидають непотріб будь-де! Хочу, щоб люди були дружніми — чи у спільній роботі на благо свого села, чи у відстоюванні своїх прав.

  А до керівництва Борсуківської громади маю прохання: молодь сидить у тих фейсбуках, читає десь якісь ваші повідомлення. А як знати інформацію решті населення, щоб зрозуміти, що ви робите? Раніше ми хоч з районної газети дізнавалися. Але зараз ніхто нічого не пише, не звітує, не роз’яснює… А так не має бути, бо ми ще живі і нас цікавить життєдіяльність нашої влади, яку обрали. І не треба від нас відгороджуватися!

Віталій ЦИГУЛЬСЬКИЙ.

с.Борщівка Борсуківської ТГ.