icon clock08.08.2021
icon eye544
ОСОБИСТОСТІ

Сіяч Божого слова

  8 серпня свій день народження відзначає настоятель храмів у с.Борщівка та Синівці о.Сергій Сіверський, якого, без перебільшення, можна назвати сіячем Божого слова в людські душі. Завдячуючи йому, в житті як дорослих, так і наймолодших борщівлян з’явилося чимало духовних традицій.   

  В житті кожної людини, особливо підростаючого покоління велику роль відіграє духовно-моральне виховання, те, що закладається в їхні душі та серденька. Мудру науку, щирі поради, найголовніші життєві цінності дітки села Борщівка черпають не лише від батьків, а й від нашого отця Сергія Сіверського на уроках недільної школи, яка вже кілька років збирає в затишних стінах активних школяриків. Юні знавці Божого слова з нетерпінням чекають кожного четверга, адже саме тоді відбуваються заняття. Поспілкувавшись з дітьми та батьками розумію, що ніякі погодні умови, багато уроків чи ціла гора іграшок вдома не перешкоджають маленьким чомусикам прийти або затриматись в школі задля зустрічей зі священником. Така активна діяльність отця Сергія мотивує не лише дітей, а й дорослих, адже до занять, де відбуваються різноманітні вікторини, повчання, цікавинки та загадки, душпастир залучає всіх. Тому задоволені, що їхні зовсім юні школярі прагнуть до духовного єднання. Вони із задоволенням вивчають Слово Боже в сучасній цікавій формі, що змінює їхнє усвідомлення та духовно насичує. Самі ж дітки кожного тижня з нетерпінням збираються та чекають о.Сергія, який приносить їм цікаві листівки юного християнина, де вони закріплюють пройдене на занятті — вдома, у формі ребусів, кросвордів, відповідей на питання, визначенням правильних чи хибних тверджень, прочитанням повчальних біблійних історій та чимало іншого. 

   Слід зазначити, що, крім занять в класі, отець Сергій організовує цікаві поїздки не лише для діток, а й для всіх бажаючих жителів Борщівки. Завдяки нашому священнику учні разом з батьками відвідали церкву Петра і Павла та різдвяну шопку в м.Тернопіль; побували на фестивалі коляди, що теж проходив у Тернополі, в ТРЦ «Подоляни». За ініціативи отця відбувся перегляд фільму повчального характеру, який малеча відвідала із величезним задоволенням. Також за домовленістю з о.Василем Дідиком діти побували на Божій горі поблизу села Великі Бережці (Кременецький район), де отець Василь провів їм цікаву екскурсію, ознайомив зі святими місцями рідного краю; відвідали Джерело св.Анни. На згадку про такі теплі, емоційні та духовні поїздки, придбали сувеніри та подаруночки. Звичайно, по дорозі додому не оминули й гору Бону та влаштували міні пікнік.

  Окрім цього, отець Сергій організовує екскурсії для дорослих. Священник разом з мешканцями Борщівки декілька разів були у Зарваниці, де відвідали Божі храми у відкритому українському Єрусалимі; побували у Києві, зокрема в Михайлівському золотоверхому соборі та в Києво-Печерській лаврі, площа якої становить 28 га, де селяни мали змогу приклонитися мощам святих, а ще побували у с.Мала Іловиця (Шумський р-н) на батьківщині чудотворця Амфілохія Почаївського.

  Серед чудових ініціатив священника — організація свята дитячої сповіді в день святого пророка Іллі, 2 серпня, що стало вже доброю традицією; батьківські служби, що відбуваються в першу неділю кожного місяця. Особливо вдячні парафіяни за організацію літніх християнських таборів. Скільки ентузіазму, часу та зусиль потрібно, щоб організувати цікаве дозвілля дітей. Та з Божою поміччю, підтримкою, допомогою дружини йому все вдається.

   А взимку Сергій Сіверський разом з дітками та церковним хором тішать борщівлян Різдвяним вертепом, де активні учні та односельчани, не зважаючи на гостювання та свята, весело йдуть з колядою від хати до хати, несуть радість, сміх та прославляють народження Христа. Односельчани вдячні за таку активну діяльність священнику і залюбки підтримують його хороші задуми, адже чимало зусиль віддає не лише справам недільної школи, а й для покращення життя мешканців с.Борщівка, хоча сам не є його корінним жителем. Тому зерна сумління, наполегливості, праці, відданості та любові до Бога, які він з такою щирою любов’ю сіє в серденько кожного маленького та дорослого християнина, обов’язково зійдуть рясними плодами, адже, що посієш, те й пожнеш. 

  Тетяна БАРВА, студентка ІІ курсу факультету журналістики Львівського національного університету ім.Івана Франка.