icon clock15.02.2022
icon eye529
ЛАНОВЕЧЧИНА

Тисяча за вакцинацію: на що ланівчани готові витратити віртуальні гроші

  З 16 грудня 2021 року українці почали отримувати тисячу гривень, яку влада запровадила для заохочення до щеплення від коронавірусу та з метою підтримки постраждалого від пандемії бізнесу.

  Віртуальними грошима за щеплення можна буде скористатися лише впродовж чотирьох місяців після їх надходження на онлайн картку й у певних сферах: придбати абонемент у спортзал, сходити до кінотеатру, театру, музею, на концерт чи мистецьку виставку. Також на книги та квитки для мандрівок Україною (залізницею й літаками).

  Як свідчить неофіційна статистика, люди віком 18-45 років надають перевагу використанню «ковідної тисячі» на кінотеатри, книжкові крамниці, концерти. Найменше грошей витрачали на спорт. Якщо книжки (на Лановеччині книжкової крамниці немає) можна замовити в інтернеті й отримати поштою, то на кіно, в театр чи на концерт треба їхати в обласний центр. А не всі (особливо сільське населення) мають таку можливість, час чи бажання.

  Українці старше 60 років, швидше за все, придбають ліки. До речі, у Ланівцях в деяких аптеках уже з’явилася така можливість розрахунку.

  А на що витратили чи планують потратити свою «ковідну тисячу» наші краяни?

  Іван, Рома і Яна відвідали кіно та концерт, розрахувавшись за квитки віртуальною карткою з вакцинальними грошима.

  Людмила з Володимиром та Зоя з Юрієм сказали, що кошти ЄПІДТРИМКИ залишать тільки в кінотеатрі. Подружжя вважають, що це найкращий спосіб відпочити та відволіктися від роботи. Переглядаючи якісний фільм, вони проводять час зі своєю половинкою та насолоджуються моментом.

  Ланівчанка Тетяна ще не отримала тисячі, але вже запланувала витратити її на книги — собі та дітям.

  Старше покоління обурюється, що не кожен має можливість оформити картку онлайн і хотіли б мати більший перелік сфер, де можна витратити кошти за вакцинацію. Добре буде, якщо сюди внесуть і розрахунок за комунальні послуги.

  Пан Петро отримав дві дози щеплення від ковіду й обіцяну тисячу гривень планує витратити на придбання ліків. Це, вважає чоловік, також суттєва підтримка для пенсіонерів, котрі багато коштів витрачають на медикаменти.

Яна ДОМБРОВСЬКА, студентка 2 курсу ЛНУ ім.І.Франка.