У Гриньках за участі владики Нестора освятили фігуру Матері Божої та пошанували щедрого благодійника

У селі Гриньки 12 вересня недільне богослужіння у церкві святого великомученика Димитрія Солунського відбулося за участі архієпископа Тернопільського і Кременецького Нестора.

Храм Божий є єдиним центром духовності й культури у цьому маленькому селі. Не маючи великих фінансів, парафіяни і територію облагородили, і необхідні церковні атрибути придбали. Усією громадою та завдяки небайдужим жертводавцям встановили 12 стацій “Хресної дороги”, змурували огорожу навколо храму.

Ще один благородний задум — встановити при в’їзді в село фігуру Матері Божої гриньківчани довго виношували. Більшу половину коштів на встановлення духовного оберегу села офірував керівник ПСП а/ф “Горинь” Осип Гасюк, решту зібрали з парафіяльних пожертв.

І ось сонячного дня, 12 вересня, якого селяни чекали з хвилюванням, фігуру Матері Божої освятили владика Нестор за участі благочинного Лановецького благочиння ПЦУ о.Ігоря Шаринського, настоятеля місцевого храму о.Юрія Бойка, настоятеля церкви с.Борсуки о.Олександра Копійковського.

За добрі справи на славу Божу владика Нестор нагородив Благословенною Грамотою благодійника і щедрого жертводавця Осипа Гасюка та церковного старосту, ідейника, ініціатора, організатора і виконавця Миколу Оришкевича, без клопотання якого нічого б цього у церкві та навколо могло б і не бути.
У свою чергу Осип Амброзович подякував священнику, старості та прихожанам за духовний дарунок йому — іменну ікону св. Йосипа Обручника і побажав людям єдності та віри.
Микола Іванович щирі слова вдячності висловив священнослужителям за те, що приїхали розділити радість події разом із гриньківчанами, подякував Осипу Гасюку і всім односельцям, хто матеріально та своєю працею долучився до спорудження фігури Матері Божої, а також владиці Нестору за високу відзнаку.

Вітальне слово мали і маленькі жителі села. А на згадку — історичні моменти біля символу духовної єдності громади.

Наталя ГАМЕРА.