icon clock25.10.2021
icon eye606
ЛАНОВЕЧЧИНА

Фільм «Жива УПА. Тернопільщина» розповів правду про життєву історію зв’язкової Галини Кравчук. Прем’єрний показ відбувся за участі творців та героїні

  Українці багато втратили у роки замовчування правди про боротьбу з більшовиками за суверенну країну, за її волю і незалежність. Завдяки наполегливості істориків і краєзнавців, котрі збирають спогади очевидців та учасників визвольних змагань, дякуючи архівістам, письменникам, журналістам, громадським активістам, усім, кого хвилює доля національної спадщини, відновлюється історична справедливість, «спливають» невідомі факти про героїв-патріотів. Зокрема і наших земляків з Тернопільщини.

  Команда “Сектор Правди” у партнерстві з тернопільським телеканалом і за підтримки Українського культурного фонду цьогоріч зняли чотири документальних телепередачі про учасниць Других Визвольних змагань з Тернопільщини. Це зв’язкові Романа Шухевича — Галина Дидик і Марта Пашківська, а також медсестра Ванда Горчинська й зв’язкова з Лановеччини Галина Кравчук.

  За словами режисерки Марії Яремчук, сам проєкт “Жива УПА” виник 2016 року. Спочатку команда “Сектор Правди” розпочинала як військові журналісти на базі добровольчого батальйону. Потім їм запропонували взяти інтерв’ю у ветерана УПА Ореста Васкула. Він розповів їм неймовірно цікаву історію свого життя, і тоді вони зрозуміли: статті буде замало — потрібно знімати документальний фільм. Нині в доробку творчої групи вже чотири фільми про героїв-упівців.

  14 жовтня у Культурному центрі Єловицьких відбувся показ теленовели «Жива УПА. Тернопільщина», що розповідає про життя та участь в національній борні за Україну зв’язкової Української повстанської армії, ланівчанки Галини Микитівни Кравчук. Кінострічку в Ланівці привезла режисерка Марія Яремчук та продюсер Володимир Ханас.

  — У мене це другий випадок, коли знімаю «Живу УПА» і демонструю стрічку у присутності героїні, — зізналася режисерка після фільму. — Ми намагаємося максимально не змінювати пряму мову розповідача. Тому все виглядає природно. Доповнюємо історію фотографіями, хроніками й архівними матеріалами. І власне виходить така ілюзія, ніби інтерв’ю зняте з людиною десь у 40-х роках минулого сторіччя у тому віці, місці та одязі, у якому він чи вона були.

  Прибувши в Ланівці перший раз, познайомившись із місцевими краєзнавцями й істориками Сергієм Лисаком, Ольгою Волошиною, Марією Романчук та відвідавши Галину Кравчук, пані Марія зізналася, що наміру знімати кіно в Ланівцях тоді ще не було. Але фото у соцмережі від Юрка Матевощука про перебування київських і тернопільських кіномитців у нашому місті та знайомство з місцевою легендою перевернуло їхні плани… І ось втретє ці поважні гості у Ланівцях.

  Надзвичайно зворушливою та емоційною була того дня зустріч у Єловицьких. Зал стоячи аплодував творцям фільму та головній героїні. Міський голова Роман Казновецький подякував пані Марії та пану Володимиру і всім причетним за професійну роботу, а Галині Микитівні — за те, що погодилась взяти участь у зйомках.

  — Любіть Україну, як я її люблю, як любили свою країну мої брати, батько і мама, — звернулася до присутніх Галина Микитівна. — Моя участь у зйомках лише для того, щоб покоління знали правдиву історію боротьби за соборність України. Дуже вболіваю за наших сучасних захисників. Щиро прагну, аби жертовність воїнів-патріотів і тих, хто допомагає їм, зупинила нарешті російську агресію до нашого народу. Щиро дякую усім причетним до створення цього фільму та інших патріотичних кінострічок. Це безцінна робота. Хай Господь благословляє усі ваші добрі наміри і справи. Молюся за всіх і прошу миру Україні та мудрості нації.

  На прем’єрі разом із матір’ю була донька Ірина. Мабуть, приємно гордитися таким прикладом у житті, як її мама – мудра й вольова жінка, справжня патріотка, зв’язкова УПА, оптимістка і волонтерка Галина Кравчук.

  Фільм «Жива УПА» тепер демонструють школярам. Невдовзі він буде в прокаті на телеканалах.

Наталя ГАМЕРА.