icon clock05.07.2021
icon eye962
ЛАНОВЕЧЧИНА

Як на Лановеччині ремонтують асфальтові покриття і хто за це відповідає

    Спробуймо виділити топ-5 найгірших автошляхів Лановецької громади

   Це: 1) напрямок за Молотковом по центральній трасі – через Білозірку до Плиски; 2) від Юськовець на Загірці і Михайлівку; 3) в Оришківцях від церкви через Іванківці до Білозірки; 4) від головної дороги до Осник; 5) від млина в Татаринцях у напрямку Гриньковець.

Хто відповідає за обслуговування доріг у Лановецькій громаді

  – На жаль, проблема з автошляхами на Лановеччині дуже складна, – коментує ситуацію заступник міського голови Анатолій Поцелуєв. – Минулого року центральну дорогу через Ланівці, що в підпорядкуванні Служби автомобільних доріг України, капітально відремонтували у рамках «Великого будівництва». Це єдиний асфальтований відрізок протяжністю близько 5 км зі встановленими електричними стовпами, тротуарами, розміткою, бар’єрними огородженнями та ін. У підпорядкуванні міської ради – бічні вулиці міста і сіл, на обслуговування яких йдуть кошти з міського бюджету. Раніше було 80 км, а після розширення меж громади – в межах 240 км. За 5 місяців цього року на проведення ямкового ремонту витратили 250 тис. грн. На капітальне будівництво коштів не вистачає.

  За обслуговування доріг місцевого значення, що між селами, підрядній організації оплачує виконані роботи Управління капітального будівництва. З міською радою підрядна організація погоджує лише першочерговий напрямок здійснення ремонту. Акти виконаних робіт підписує УКБ. Відповідальність за якість ремонту та обслуговування дороги несе підрядна організація.

  Чи має міська рада вплив на підрядну організацію? Ні. Ми можемо лише підказати пріоритетні ділянки, що потребують негайного ремонту. Бували випадки, коли працівники-дорожники подавали перебільшену інформацію щодо здійснення ними об’єму робіт. З УКБ телефонували в міську раду, перевіряли, чи справді здійснені організацією заявлені в акті роботи. Це, звісно, питання людського фактору.

  Минулого року на обслуговування дорожнього покриття автошляхів Лановецької громади було виділено 11 млн гривень. Ці кошти використано в повному обсязі. У 2021 році, відповідно до поданих заявок, тендер виграла організація, що запропонувала 3 мільйони 900 тисяч гривень для обслуговування такої ж кількості дорожнього полотна. В цю суму входить ямковий ремонт, обкошування придорожніх смуг, фарбування, прогортання взимку від снігу… А що стосується фірм-прокладок і заплутаних схем із супідрядними організаціями, як маємо сьогодні, коли тендер виграла фірма БМ БУД, а супідрядником виступає АВАКС ПРОФ – то це окрема тема. З такими розкладами в державі ми ніколи не матимемо якісного ремонту доріг.

Які, на думку чиновника, дорожні покриття громади сьогодні в найгіршому стані

  Серед найгірших ділянок без твердого покриття, що стають непроїзними у певну погоду, Анатолій Поцелуєв називає напрямок Лопушно-Влащинці, де легкові машини топилися у глибоких коліях. З Москалівки в Плиску тільки окремі сміливці їдуть в тому напрямку. Юськівці-Михайлівка – та сама картина. Міська рада планує вкладати там асфальт.

  Вулиця Незалежності у центрі Лановець – біля церкви та центру зайнятості – це болюче питання і пішоходів-містян, і всіх без винятку водіїв. Центральна вулиця міста вже третій рік, як транзитна з інтенсивним потоком автомобілів. Міст на об’їзній Лановець майже готовий до експлуатації, але в Управлінні капітального будівництва не поспішають завершувати роботи, аби розвантажити центр міста від великовагового і транзитного транспорту. Міська рада неодноразово писала звернення відповідальним за цю ділянку дороги, що вважається державного значення, вела безліч усних перемовин, цікавилися і журналісти, але наразі обіцяний обласною владою капітальний ремонт вулиці Незалежності залишається донині обіцянкою.

  На даний час працівники організації АВАКС ПРОФ латають ями у напрямку Юськовець, Загорець. Зізнаються, що не знають, куди вистачить їм асфальту, який виділено на цю ділянку.

  Про дороги і дурнів в Україні можна багато що сказати неприємно-правдивого. Але ж дурні не вважають себе дурними, а ремонтники доріг та їхні керівники у підрядно-супідрядних організаціях не визнають себе халявщиками, яким би лише гроші відмити і як-небудь та де-небудь латки на ямки накласти. До кого тоді претензії? До самих себе, хіба що, бо не чужинці нам дороги тут прокладають, а ті, що самі ними ж і їздять. А скарги в поліцію, як роблять це розгнівані водії, не зрушили з місця ще жодної проблеми. Принаймні, на Лановеччині. В судах доказувати правоту не вистачає ні нервів, ні терпіння, ні часу. 

Наталя ГАМЕРА.