icon clock10.12.2021
icon eye223
ЛАНОВЕЧЧИНА

Як у Лановецькій громаді реалізовують громадський бюджет

  Реалізувати власну ідею за кошти місцевого бюджету? Ця місія здійснена і ми маємо яскраві цьому приклади.

  Громадський бюджет — це інструмент участі активних громадян, які готові змінювати свою громаду на краще. Відтак варто лише подати власне бачення у вигляді проектної заявки та реалізувати це за бюджетні кошти Лановецької міської ради. У 2021 році конкурс проєктів налічував 21 ідею, на реалізацію яких у бюджеті територіальної громади було заплановано 1 041 305 грн.

  Спортивні та дитячі майданчики, благоустрій шкільних територій, встановлення фігури Божої матері та впорядкування пам’ятних знаків — коротка історія 6-ти проєктів, з якими хочемо вас познайомити.

  Безпечний і цікавий простір для дітей та батьків було створено у селі Молотків як проєкт «Безпечне материнство — щасливе дитинство», реалізація якого дала можливість облаштувати багатофункціональний дитячий майданчик, на якому є і місце просвітницькій роботі. Зокрема, мова йде про інформаційний стенд, на якому розміщена надважлива інформація щодо гендерної рівності, домашнього насильства та контакти служб, куди можна звернутись, якщо ви стали жертвою насилля.

  Із запровадженням конкурсу проєктів «Громадський бюджет» заклади освіти нашої громади теж активізувалися. Так, у Лановецькому закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №2, завдяки значній підтримці жителів, змогли реалізувати проєкт щодо облаштування шкільного подвір’я як комфортної, безпечної та естетичної зони. Такі ж наміри переслідували й автори проєкту Лановецького закладу загальної середньої освіти №1 ім. Ю. Коваля, подаючи проектну заявку на облаштування внутрішнього дворика шкільного подвір’я, яке школярі використовуватимуть для якісного відпочинку в міжурочний час, а вчителі — для проведення відкритих уроків, адже «зелені класи» — нова освітня норма, яка є актуальною в час пандемії.

  Ідеї жителів громади, звісно ж, дуже різносторонні, тому і реалізація їх вимагає різних підходів. До прикладу, у Козачках створено релігійний оберіг села — у центрі села встановлено фігуру Божої Матері, здійснено благоустрій прилеглої території. У селі Мала Білка проєкт Громадського бюджету був направлений на збереження історичної пам’яті, адже впорядковано історико-архітектурну пам’ятку — Козацьку могилу, зокрема вкладено тротуарну плитку, відремонтовано сходи та встановлено лавочки.

  Наші жителі, подаючи проектні заявки, не забувають і про здоровий спосіб життя та спортивне виховання. Саме тому у селі Буглів було монтовано спортивний комплекс на базі сільського стадіону зі встановленням спортивних знарядь, разом з футбольним та волейбольним полями, що створило комфортні, безпечні та належні умови для спортивного розвитку.

  Громадський бюджет — це унікальна форма співпраці Лановецької міської ради, як органу місцевого самоврядування, та громадськості. Тож, дякуємо активним жителям за життєву позицію та прагнення змінити цей світ на краще!