icon clock25.12.2021
icon eye404
ЛАНОВЕЧЧИНА

Із сотень експонатів – роботи творчих ланівчан у числі найкращих

  14-16 грудня на базі Тернопільського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді проходила обласна виставка-конкурс «Замість ялинки — зимовий букет», в якій взяли участь 150 закладів освіти з 44 об’єднаних територіальних громад.

  Школярі та педагоги подали понад 280 експонатів різдвяно-новорічної тематики, які поєднали практичну природоохоронну роботу в рамках всеукраїнської акції «Ялинка» та вироби новорічно-різдвяної тематики.

  Номінація «Галицькі сувеніри та різдвяна атрибутика» була представлена різноманітними виробами з соломи, глини, кераміки, різьби по дереву, солоного та здобного тіста тощо.

  Збереження та відродження глибинних традицій українського народу, висока майстерність, народознавчий аспект присутні в номінації «Дідух — різдвяний дух».

  У номінації «Дідух — різдвяний дух» І місце виборола робота «Дідух «Україна колядує», вихованців гуртків «Народні вироби з соломки», «Виготовлення сувенірів» (керівник Зоя Вів’юрко) Лановецького міського комунального будинку дитячої та юнацької творчості.

  В номінації «Галицький сувенір» робота «Свічник «Зимова казка» вихованців гуртка «Кераміка» (керівник Олег Яцула) Лановецького будинку дитячої та юнацької творчості Дарини Калітон і Дарини Ліщук посіла ІІІ місце.

***

  17 грудня у Тернопільській школі народних ремесел відбулося урочисте закриття 3-ї виставки-конкурсу “Українська традиційна народна іграшка руками дитини”. Організатори — Комунальний заклад Тернопільської міської ради «Школа народних ремесел» та Тернопільський обласний Осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Мета — популяризація народного декоративно-прикладного мистецтва, підтримка обдарованих дітей та молоді, стимулювання і активізація пізнавальної діяльності учасників, спонукання їх до творчості та формування художньо-образного та аналітично-чуттєвого сприйняття явищ. Цей конкурс розрахований саме на українську народну іграшку, зроблену дитиною. Адже тільки таким чином можемо передати традиції нашого народу нащадкам, навчаючи їх звичаям та технологіям виготовлення іграшки наших предків.

  У виставці-конкурсі брали участь вихованці Лановецького будинку дитячої та юнацької творчості, які стали переможцями у двох номінаціях:

іграшка з природних матеріалів: І місце посіла Лілія Шумила (12р.), гурток «Прикладні мистецтва» (керівник Тетяна Гарбар);

іграшка з глини: ІІІ місце в Анастасії Севастьянової (12р.), гурток «Кераміка» (керівник Олег Яцула).

  Вітаємо переможців і зичимо ще багато нових здобутків.

Ігор ХМІЛЬ, директор Лановецького міського комунального будинку дитячої та юнацької творчості.