icon clock10.07.2021
icon eye763
ЛАНОВЕЧЧИНА

Історія становлення товариства мисливців і рибалок

єгерська служба, 2016 р. — Анатолій Ільчук, Григорій Лахманюк, Василь Смолій, Анатолій Марчук, Володимир Чорнописький

  Українське товариство мисливців і рибалок (УТМР), надалі товариство — це добровільна громадська організація, що об’єднує мисливців і рибалок з метою сприяння активному розвитку любительського мисливського, стендового і рибальського спорту, охорони, відтворення, збереження, раціонального використання тваринного світу та захист спільних інтересів, є неприбутковою громадською організацією. Українське товариство мисливців і рибалок засноване 10 липня 1921 року на І з’їзді мисливців і рибалок в Харкові. Тернопільська обласна рада УТМР була створена 13-14 червня 1949 року рішенням І з’їду мисливців і рибалок України в Тернополі, підпорядкована республіканській раді УТМР. Незабаром в області почали створюватись і районні організації УТМР.

  Найперші мисливці на Лановеччині — фронтовики чи особи, які були направлені на керівні посади. Вони мали дозволи на трофейні гладкоствольні рушниці, привезені з фронту. Пізніше гладкоствольну зброю можна було придбати в магазинах «Спорттовари». Одними з перших мисливців були Щурик В.С., Гнатюк О.І., Вєтров І.А., голови колгоспів, керівники підприємств, організацій, а також рядові робітники та колгоспники.

на задньому плані мисливець Михайло Кондратюк, с.Нападівка, 1958 р.

  Впродовж 1959-1961 років проводилось будівництво і становлення в с.Нападівка цукрозаводу. Колектив заводу став осередком первинного мисливського колективу №1 «Цукрозаводу», куди увійшли жителі частини Лановець по місток через р.Жирак, сіл Нападівка, Борсуки, Синівці, Борщівка, Великі Кусківці, Передмірка.

  Первинний мисливський колектив №2 Якимівці — села Краснолука, Вишневе (Татаринці), Якимівці, Загірці, Михайлівка, Юськівці, Грибова, Гриньки, Козачки.

  Первинний мисливський колектив №3 Іванківці — частина міста Ланівці, села Оришківці, Волиця, Малі Кусківці, Осники, Молотків, Іванківці, Шушківці, Білозірка, Москалівка, Плиска, Зелена Криниця (сьогодні неіснуюче).

  Первинний мисливський колектив №4 Верещаки — села Верещаки, Коржківці, Лопушне, Влащинці, Вишгородок, Печірна, Коростова, Кутиска, Буглів, Ванжулів.

  Первинний мисливський колектив №5 Вербовець — села Снігурівка, Мала Снігурівка, Чайчинці, Вербовець, Карначівка, Шили, Мартишківці, Білка, Бережанка.

мисливський колектив с.Жуківці, 1985 р.

  У листопаді 1969 року рішенням Лановецької районної ради депутатів трудящих було виділено земельну ділянку для будівництва адміністративного будинку мисливців і рибалок по вул.Леніна,3 (тепер Незалежності,3), де зобов’язано голову РОУТМР Пірковського М.Г. виготовити проектну документацію та кошторис на його будівництво. Будівництво будинку розпочалося на початку 70-х років (1974 рік, зі слів Лахманюка Я.У.)  уже новим головою ради Ярмолюком А.Я., єгерем Лахманюком Я.У. за сприяння керівництва району — першого секретаря райкому партії Токарчука А.Я., керівників підприємств і колгоспів. За основу споруди взяли два фінських будинки, які пізніше обклали силікатною цеглою. Продовжив будівництво новий голова РО УТМР Федотов Василь Миколайович, який спочатку прийом мисливців проводив у своєму гаражі в смт.Ланівці по вул.Пушкіна, а пізніше — уже в новозбудованому адмінбудинку товариства.

крайній зліва — Василь Федотов, початок 80-х рр.
  Змінив його на цій посаді Богдан Семенович Сопко, який очолював організацію до серпня 1994 року. На той час в районному товаристві налічувалося більше 400 мисливців, включаючи членів УТМР з комбайнового заводу, педінституту, газопроводу м.Тернопіль.  

  В серпні 1994 року очільником Лановецької районної організації УТМР став Ільчук Анатолій Профирович, який працює по теперішній час.

  За нашою організацією закріплено 44 тис. га мисливських угідь, в т.ч. 0,8 тис. га лісових, 41,9 тис. га польових, 1,3 водно-болотних. У п’яти первинних мисливських колективах перебуває майже 230 мисливців, серед яких — дві жінки.

  Найбільшу цінність районної організації становлять люди, яких об’єднує любов до природи, збереження природних ресурсів, раціональне їх використання. Мисливці не вбивці, а дбайливі господарі, які оберігають мисливський фонд, регулюють чисельність хижих тварин, підгодовують тварин в засніжений період року (для цього щорічно заготовляємо 0,5 тонн солі, 2 т сіна, 2 тис. тонн зернофуражу, 2 тис. штук кормових віників, 2 тонни коренеплодів).

  Серед членів товариства є учасники бойових дій, АТО, лікарі, вчителі, міський голова, активісти громадського руху. За період діяльності районної організації виросли цілі мисливські династії, любов до полювання передається від діда до батька, від батька — до сина. Найбільші мисливські династії: Токарчуків, Стухляків, Щуриків, Фурманюків, Гончаруків, Лахманюків, Мельничуків, Шандруків, Зисків.

  10 липня наше товариство відзначатиме сторічний ювілей з часу заснування організації. Мисливствознавцям, єгерям, рядовим мисливцям і рибалкам, любителям та охоронцям природи — щире вітання з нагоди свята! Ви справжні представники категорії людей, яким притаманні почуття дружби, відданості і поваги до справи, якою займаєтесь за покликом душі. Я впевнений, що нашій організації не забракне бажання і надалі працювати та підтримувати найкращі традиції, створені упродовж історії розвитку та становлення товариства. Дякую усім за цілеспрямовану роботу задля збереження і примноження мисливської родини, за матеріальну та моральну підтримку районної організації. Бажаю мисливської удачі, творчої наснаги, здоров’я вам і вашим родинам!

Анатолій ІЛЬЧУК, голова районної організації УТМР.