icon clock29.08.2019
icon eye404
УКРАЇНА

29 серпня – День пам’яті загиблих захисників України

ЗАМІСТЬ СОНЯХІВ У ПАМ’ЯТЬ ЗАХИСНИКАМ

  Відзначати День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, 29 серпня цього року постановив президент Володимир Зеленський. Цю дату було обрано, оскільки 29 серпня 2014 року – день, коли на Сході України загинула найбільша кількість українських військових. Символом пам’яті про полеглих – незалежно від дати й місця їхньої загибелі, стали соняхи.

  Як відомо, саме того дня розпочався вихід бійців з оточення під Іловайськом на Донбасі. Регулярні частини збройних сил Росії, що вторглися до України, обстріляли коридор, яким, за домовленістю, мали виходити українські бійці. За офіційними даними, тоді загинули 366 українських військових і правоохоронців, 429 були поранені, 128 потрапили в полон, 158 вважаються зниклими безвісти.

 Вперше звістка про втрату земляка прилетіла зі Сходу на Лановеччину у вересні 2014-го. У бою геройськи поліг доброволець Андрій Юркевич (с.Білозірка). У січні наступного року наш район втратив Василя Борисевича (с.Ришківці). Лише через три місяці тіло Героя, який після жорстокого бою залишився на захопленій ворогом стороні, змогли доставити додому і гідно поховати. У листопаді 2015-го трагічно загинув поблизу рідного села уже демобілізований боєць Юрій Кухарчук (с.Коржківці). У річницю розстрілу майданівців, 20 лютого 2016 р., ворожий снайпер на бойових позиціях прицільно влучив у ланівчанина Юрія Коваля. На передовій фронту у квітні 2018 р. раптово зупинилося серце немолодого уже солдата Сергія Бібка (м.Ланівці). Участь у бойових діях на Донбасі залишила свій гіркий відбиток і на долі ланівчан – уже демобілізованого Михайла Марчука (червень 2018 р.) та бійця Любомира Семенюка (березень 2019 р.), котрі померли від важкої недуги. Нелюди обірвали життя на мирній території молодим ветеранам війни – Русланові Романюку (листопад 2018 р., с.Білозірка) та Олександрові Цюху (лютий 2019 р., с.Татаринці). А вчора Лановеччина прощалася із морським піхотинцем, наймолодшим із загиблих, двадцятирічним Віталієм Собком (с.Нападівка).

  Вічна пам’ять загиблим. Мир і спокій душам померлих. Вдячність живим захисникам України. Їхні спогади та матеріали про них уже готові до друку у третьому випуску історико-літературного альманаху «Лан».

Від імені редколегії «Лану», волонтерів та ветеранів війни – Наталя ГАМЕРА.