РАК МОВЧИТЬ, А МЕТАСТАЗ КРИЧИТЬ

  Україна посіла друге місце в Європі за темпами поширення цієї страшної хвороби.

  Щогодини в Україні реєструється понад 20 нових випадків онкозахворювань, а 10 українців помирають від раку. Щодня 450 людей вперше чують про свій страшний діагноз, а 250 гинуть від нього.

К.Засядко.

  Кожного року хворобу виявляють у 160 тисяч українців. 90 тисяч людей щорічно помирають від неї. Злоякісні новоутворення вражають в Україні кожного четвертого чоловіка і кожну шосту жінку. Захворюваність на рак істотно зростає після 50 років.

  За 2019 рік на Лановеччині виявлено 95 нових випадків: з них 48 – в І-ІІ ст.; 20 – ІІІ ст.; 18 – ІV ст., тобто запущені.

  Чому все-таки виникає рак розповідає лікар-онколог КНП “Лановецька районна центральна лікарня” Катерина Засядко:

Приховані ракові клітини є в кожної людини. Їх пробудження контролює імунна система, а стан цієї системи залежить від безлічі зовнішніх і внутрішніх факторів. Зокрема, способу життя, куріння, вживання спиртного, вірусних хвороб – усе це може спровокувати ріст ракових клітин. До того ж у розвитку онкологічних хвороб велике значення має спадковість. Рак зумовлений генетично.

  Найпоширеніші форми раку – це рак шкіри, пухлини трахеї, бронхів та легень, рак молочної залози та органів травлення.

  Чи то через низьку санітарну культуру населення, чи страх перед діагнозом, але навіть з візуальними формами раку люди звертаються вже запізно. А рак шийки матки, молочних залоз, порожнини рота можна виявити з появою перших симптомів.

  У народі поширена думка, ніби рак буває «чоловічого» і «жіночого» роду. Онкопухлини і справді класифікують. Зокрема, епітеліальні пухлини, що утворюються безпосередньо з клітин – це, власне, рак. А от не епітеліальні, що розвиваються зі сполучної тканини, ми називаємо саркомами. І саме із саркомами боротися практично неможливо, бо метастази саркоми розносяться по організму з кровообігом і спинити їх ріст не вдається. Тоді як клітини раку значно повільніше ростуть. В онкологів навіть є прислів’я: «Рак мовчить, а метастази кричать».

До слова

  Лікарі закликають не ігнорувати печію, бо вона може бути ознакою раку шлунка або стравоходу.

  Згідно з даними британської організації «Public Health England» (PHE), люди повинні відвідати лікаря, якщо відчувають постійну печію або труднощі при ковтанні їжі протягом трьох і більше тижнів. Ознаками раку стравоходу або шлунка можуть бути: періодичні розлади шлунка протягом трьох і більше тижнів, відчуття застрягання їжі в горлі під час ковтання, втрата ваги без видимих причин, здуття живота, часта відрижка, відчуття ситості дуже швидко після початку прийому їжі, нудота або блювота, біль або дискомфорт у верхній частині живота.

Не гайте часу – починайте обстежуватись та лікуватися.

  Рак – це хвороба, яка піддається лікуванню. Головне – діагностувати її вчасно. Бо недуга на І-ІІ стадіях повністю виліковується у 90-95% випадків.