icon clock26.03.2023
icon eye651
Волонтерство

Бійці невидимого фронту, в чиїх руках залізо оживає: про майстрів-волонтерів, хто ремонтує в Ланівцях автівки воїнам ЗСУ

  Скільки відремонтовано та реанімовано автомобілів для військових ці хлопці не знають: не ставили собі за мету рахувати. Скільки разів Валерій Собчук звертався — стільки й допомагали.

  — Коли розпочалася війна росії проти України, яку з 2014-го називали АТО, відразу постала потреба в автомобілях, — розповідає волонтер Валерій Собчук. — Спочатку це були вантажівки з військових частин, списані машини з різних організацій, деякі навіть були не транспортабельними. Пам’ятаю, як реанімували УАЗ. Дуже допоміг тоді Володя Мамчур. Він і до сьогодні безвідмовний.

  Валерій — підприємець. З 2014 року волонтерить і не припиняє допомагати військовим упродовж цих років. А з початку великої війни постала ще більша потреба в автомобілях. З великою вдячністю говорить про майстрів — чи з сервісних автомайстерень у Ланівцях, чи приватників, які ніколи не відмовили — все покинуть, а візьмуться за авто для військових. Будь-який ремонт, фарбування абсолютно безкоштовно. Запчастини і фарбу замовляє Валерій, часом і автомеханіки власним коштом фарбують.

  — Директор металобази Роман Костюк завжди спонсорує метал для автомобілів, — каже Валерій. — За рік війни він дуже багато металу дав. Ми на блок пости їжаки зварювали, скоби на бліндажі робили, він арматуру спонсорував. Підтримку маємо від власника та майстрів СТО «Вікторія» — ремонт, запчастини, лафету надають для перевезення транспорту. За допомогу в ремонті техніки для ЗСУ я дуже вдячний Олександру Огродовому, Олександру Нічко, Петру Франчуку, Петру Сувалку, Андрію Гуменюку, Володі Мамчуру, Віктору Прокопчуку. Допомагають також і волонтери-водії з Борсуківської громади. Працюємо спільно. Були випадки, коли зверталися військові з інших районів, то хлопці слухали і ніколи не відмовляли в допомозі.

  Кожну машину, яку купують волонтери чи за кошти військових, чи на які оголошують збір їхні рідні або місцеві волонтери, ми ретельно готуємо до відправки. Обов’язково перевіряємо і замінюємо масла, фільтра, майже в кожній і колеса. Плюс були і серйозніші несправності, над якими треба було добре попрацювати, щоб їх усунути. Це важливо, бо на території, де ведуться активні бойові дії, не так просто полагодити будь-яку поломку. А ще плюс ціни там зашкалюють.

  На цих фото є не всі майстри, не про всіх і згадано, бо насправді волонтерська взаємодопомога — це ланцюжок, в якому задіяно багато важливих комунікативних ланок. Куди б не звернувся, знайдуться люди, хто словом і ділом, ідеєю та фінансово готовий бути корисним армії. Нерідко самі військові наголошують, що тилова підтримка надзвичайно дієва на фронті. А техніка — це залізний солдат і потужна зброя для виконання бойових завдань. Тож робота не припиняється і триватиме стільки, скільки буде потрібно, запевняють волонтери.

  Наразі до мобілізації на передову готуються черговий позашляховик, пригнаний нещодавно з-за кордону, та вантажівка, яку вдалося реанімувати завдяки наполегливості Валерія та вмілим майстрам, в чиїх руках залізо оживає.

Наталя ГАМЕРА