icon clock19.06.2023
icon eye515
ПОДІЇ

Благодійний концерт і звістки про загиблих, зграя собак і зниклі вазонки, маскувальні сітки і збори для військових: думки різні, правда — одна

  Минулий тиждень у волонтерському центрі Будинку культури, як і в інших таких громадських об’єднаннях, був напруженим: тривала видача гуманітарної допомоги родинам воїнів Збройних Сил України, продовжувалася робота над виготовленням маскувальних сіток на замовлення наших захисників. До тих «бджілок», що досі щодня займалися цією роботою, доєдналися деякі ланівчанки, прийшли на допомогу вчительки Лановецької школи №1 ім. Ю.Коваля. Завдяки 24-м рукам вдалося виплести 6 стандартних сіток, замість 2-3, які зшивають для потрібної величини. Вдячні всім, хто знаходить час для того, щоб кілька годин потрудитися над сітками, яких потребують наші воїни-земляки.

  Днями почули також повідомлення, що біля стендів Алеї пам’яті на центральній площі міста пропадають квіти, які ставлять рідні. Гірко й обурливо таке чути: невже в Ланівцях знайшлися нелюди, що зневажають пам’ять і повагу до тих, хто захищає наш спокій тут, у далекій від війни частині України? Але ж за майданом слідкують відеокамери, які мають зафіксувати такі дії. Ми поцікавилися цим у відділку поліції. Інформації поки що не отримали. Водночас зустріли ланівчанина, який розповів таке: удосвіта він проходив центром міста й біля Алеї пам’яті побачив зграйку собак. Собачата гралися і метушилися біля фотощитів полеглих Героїв, біля яких стояли квіти у вазах і вазони. Вони перекидали їх, пили воду з ваз. Чоловік вказав на це працівницям комунгоспу, котрі наводили порядок на майдані. Коли повертався назад, біля Алеї було чисто, і ніяких розбитих, розкиданих квітів не було — очевидно, їх довелося забрати, бо були знищені. Така причина зникнення квітів – реальна, бо в місті, дійсно, багато собак і щоранку комунальники мають з ними клопіт. Надіємося, що у зникненні квітів біля Алеї відсутній людський фактор…

  У неділю в нашій громаді, як і в Україні, пошановували татів у День батька. Цьому святу було приурочено благодійний концерт працівників культури, який мали намір провести ще тиждень тому, але перешкодила негода. Підготовка-репетиції проходили в перемішку з видачею гуманітарки, бо в окремі дні працівники БК приймали до 50 звернень рідних воїнів. Тривожилися тільки учасники майбутнього концерту, щоб не було у цей час повідомлень про втрати наших земляків у зоні бойових дій. На жаль, у суботу отримали звістки про загибель на Запорізькому напрямку воїнів з нашого краю – Сергія Мороза з Волиці та Олександра Гуцала з В.Кусковець. Оскільки загальної жалоби ще не було оголошено в громадах, тому вирішили провести благодійний концерт для підтримки ЗСУ. Потреба в коштах велика, бо через волонтерів йде забезпечення вкрай необхідних на полях боїв засобів, які зберігають життя наших синів, чоловіків, батьків, а придбання – за рахунок благодійних внесків кожного з нас. Тому, поділяючи біль та смуток родин загиблих Героїв, учасники концерту відтворили у виступах — піснях та поезіях – радісне та болюче наше сьогодення з надією і вірою у перемогу України. Зібрано було, з участю волонтерів, котрі продавали смаколики, виготовлені власноруч, понад 14 тис. грн., які підуть на потребу українській армії.

  Ось так діє традиція волонтерства, благодійництва на Лановеччині. Маємо бути єдині у своєму прагненні захистити свою державу, майбутнє дітей, онуків, у пошановуванні наших Героїв, які ввійшли в небесний легіон світлих Ангелів, у підтримці їхніх рідних, тих родин, сини яких захищають нашу Вітчизну, наш спокій. Слава нашим воїнам ЗСУ! Вічна пам’ять і слава полеглим Героям! Слава Україні!

Марія РОМАНЧУК