icon clock01.09.2023
icon eye469
ПОДІЇ

Чергова осінь у війні: Першовересень на Донеччині та Лановеччині

  День знань — свято, що не відміниш.  День, коли кожен дорослий має до нього причетність. День, який чекають школярі. Але це свято, на жаль, не всі діти і не всі школи зустрінуть.

  На фото — «рускій мір» в одній із шкіл поблизу Бахмута, що на Донеччині. Світлини зробив і надіслав сьогодні наш земляк Ігор Биць.

  «Дякую друже. Перше вересня прийшло за календарем. Ти за «партою» війни / ні, на захисті того, про що я розказую біля дошки», — це рядок з послання учителя Івана Лобуня, які він надіслав у відповідь своєму другові-захиснику у пекельну Донеччину.

  А це — учні 6-А класу Лановецького ЗЗСО І-ІІІ ступенів №1 імені Юрія Коваля з класоводом Ольгою Сапожнік.

  Учні разом з батьками ініціювали та зібрали кошти на потреби військових. 1850 гривень передали дорослим волонтерам. Шестикласники Злата Шумило, в якої тато в лавах ЗСУ, та Андрій Шпирук ще й працювали упродовж літа, поповнюючи скриньки волонтерських зборів для військових своїми заробленими коштами.

  Злата власноруч виготовляла гіпсові фігурки, малювала картини, організовувала благодійні лотереї. Цій творчій, надзвичайно енергійній та ерудованій дівчинці артилерист 44 бригади Сергій Іванов подарував шеврон з написом: «Фахівець ландшафтного дизайну». Скориставшись чудовою нагодою, я урочисто передала його Златусі.

  Діти розписали прапор побажаннями військовим, волонтерам, Україні.

Цей стяг залишиться одним із експонатів у майбутньому музеї поруч з прапорами і підписами захисників та захисниць з передової. Я колекціоную їх упродовж війни росії проти України — з 2014 року.

  За цей період, на жаль, поріділи ряди підписантів цих прапорів, опустіли населені пункти, де ми з ними побували, багато з цих територій зараз під окупацією росії. Дуже не хочеться, щоб росіяни добралися й до нашого регіону.

  У сьогоднішній воєнний Першовересень неможливо не згадати тих, чиє дитинство обірвав ворожий снаряд, тих, хто більше не переступить поріг школи, бо їхня дорога — на хмаринках.

  У сьогоднішній воєнний День знань не всі учні й педагоги зайдуть у святкові класи рідної школи. Навіть у нашій тиловій Лановеччині. Такі, на жаль, реалії.

  У сьогоднішній воєнний Першовересень хочу вітати усіх дошкільнят, учнів і студентів, педагогів, викладачів і батьків з тим, що мають щастя навчатися й навчати, мають куди привести дитину для здобуття знань, мають робоче місце, де зможуть ділитися знаннями й життєвим досвідом. Нехай легкою і безпечною буде ваша освітня дорога!

   Ревно вчіть українську історію, українську мову, українську культуру й улюблені предмети, які згодяться вам у житті. Будьте грамотними! Любіть свою країну, любіть себе і ближніх у своїй країні! Будьте волелюбні, справедливі, прагніть досконалості! Цінуйте те, що маєте, радійте кожному сходу і заходу сонця! Дотримуйтесь заповідей Божих і бережіть свої ресурси!

  Нам з вами відбудовувати й розвивати країну після Перемоги. Дякуємо, що наближаєте її своїми добрими вчинками!

Наталя ГАМЕРА