icon clock05.06.2023
icon eye237
Волонтерство

На ЗСУ донатять навіть Хом’як і Говерла: куди спрямовуються кошти

  Михайло Кутрань нещодавно вчергове побував на горі Хом’як. Цей невтомний мандрівник, митець, батько і тесть воїнів-захисників передав спочатку 950, згодом 900 гривень, які вдалося зібрати на одній із вершин Карпат, де він пригощав туристів гарячим чаєм.

  Михайло Іванович завжди піднімається на українські висотні пагорби із важким наплічником. На Говерлі, приміром, також, як і його син Орест, продавали теплий струмок щастя втомленим підкорювачам вершин. Уявіть: сніг, шалений вітер, втома, захоплення краєвидами і… гарячий чай.

 Кутрані практично всі кошти, зібрані в горах, передають на благодійність чи вкладають у допомогу воїнам. Скажімо, Орест шиє одяг та амуніцію українським захисникам. Тканина якісна, робота — на совість. На початку повномасштабного вторгнення у 2022 році працював лише на волонтерських засадах. Але на розхідний матеріал потрібні кошти, тож оплата замовників хоч і була, проте мінімальна.

  Родина Кутранів родом із Лановецької громади. Михайлу Івановичу декілька скликань поспіль односельці довіряли очолювати сільську раду. Зараз він на заслуженому відпочинку. Його син ще з 2014 року служив у ЗСУ. Зять — не менша гордість сім’ї. Нещодавно наш волонтерський екіпаж зустрічав його в одному із міст Донеччини. Загалом, підрозділ, в якому він служить, веде бої у самому Бахмуті.

  Патріотична родина Кутранів — це мудрі, освічені люди, закохані в Україну та багато сил і праці віддають для збереження національно-культурної спадщини. На День Героїв, з ініціативи й безпосередньої участі у підготовці Михайла Кутраня, у Юськівцях відбулася презентація історій про односельців, котрі з 2014 року і до нині захищають Україну. На жаль, імена двох хлопців уже навічно вкарбовані у безсмертну сторінку історії.

  На мистецький захід зібралося багато людей. Організатори шанобливо розповіли про кожного односельця, хто боронить Україну зі зброєю в руках. Подбали про невеличкі гостинці їхнім сім’ям. Щемливо звучали поетичні рядки на честь героїв сучасності, лунала пісня і душевні акорди народного духового оркестру. Майже 39 років оркестром незмінно керує його засновник Михайло Кутрань.

  Михайло Іванович всім серцем переживає за долю своїх рідних і долю кожного захисника та захисниці, тож вважає за необхідне підтримувати їхній бойових дух і допомагати коштами. А якщо зустрінете на вершинах Карпат мандрівника, який запропонує чай, то не відмовляйтеся. Таким чином підтримаєте благородну ініціативу чоловіка, котрий ваш благодійний внесок однозначно спрямує на користь військових.

Наталя ГАМЕРА