icon clock27.05.2024
icon eye189
ПОДІЇ

Книгозбірня у Ланівцях – оаза для творчості та інтелектуального спілкування як для дорослих, так і дітей

  У Лановецькій міській публічній бібліотеці щотижня відбувається чимало креативних різнопланових заходів. Нерідко – завдяки участі у міжнародних грантових проєктах. Чим наповнене життя міської книгозбірні – про це ведемо розмову із директоркою Іриною Критюк.

  – Які заходи сьогодні активні і як часто ви їх проводите?

  – Заходи відбуваються декілька разів на тиждень. Переважно патріотичного спрямування: з дітьми, з юнацтвом, з дорослими. Популяризуючи книги, впроваджуємо практику сімейного читання.

  – Які акценти ставите у своїй роботі?

  – Особливий акцент, на мій погляд, потрібно ставити на дітей: якщо читання закладеться в маленькому віці, то в дорослому вони також будуть любити і хотіти читати.

  – На яку аудиторію спрямовані ваші заходи?

  – Ми стараємося залучати людей різного віку. У нас діє жіночий клуб, кімната психологічного розвантаження, де люди можуть відпочити, почитати наодинці.

  – Розкажіть про співпрацю вашого закладу з іноземними організаціями.

  – Ми співпрацюємо з Товариством Червоного Хреста України. Зі швейцарським Червоним Хрестом нам вдалося розпочати роботу клубу активного довголіття, потім запровадили курси комп’ютерної грамотності для людей із клубу активного довголіття, відкрили також кімнату психологічного розвантаження, завдяки цьому проєкту. Ще у нас був один проєкт – співпраця із благодійним фондом «Відродження нації». Нам вдалося створити безпечний простір, маємо тепер красиво облаштовану дитячу кімнату, де дітки залюбки там проводять час.

  – Розкажіть, будь ласка, про курси вивчення англійської мови, літературні читання та клуб активного довголіття.

  – Курси вивчення англійської мови – це суто моя ініціатива. Розпочалося з того, що перший рік, коли я прийшла сюди працювати, ми такий клуб із вивчення англійської мови створили для діток переселенців та батьки яких захищають кордони нашої України. Згодом долучилися і всі охочі. Той клуб у нас діяв 2 місяці під час літніх канікул, а вже на наступне літо ми розпочали вивчення англійської мови для усіх бажаючих, не залежно від віку. Курси в нас безкоштовні.

  Щодо Клубу активного довголіття, то в липні цього року буде 2 роки, коли ми його організували. Люди загорілися бажанням щось робити. Найперше підготували й провели благодійний концерт на підтримку Збройних Сил України, зібрали чималу суму, яку передали волонтерам. Заходи учасників Клубу активного довголіття переважно творчого спрямування, оскільки серед них багато саме творчих людей, які демонструють своє мистецьке уміння, хочуть, щоб їх чули, бачили.

  Про літературні читання. Загалом – обираємо тему і люди готуються до неї, сходяться і читають або авторську поезію чи прозу, або ж твори інших авторів. У нас нещодавно був організований літературний марафон, присвячений Дню Героїв України. Впродовж дня відвідувачі бібліотеки мали можливість прочитати уривок із будь-якої книги, яка була представлена на виставці. Кожен, хто до нас приходив у цей день, читав. І таким чином нам вийшло зробити безперервне читання.

  Також ми влаштовуємо творчі зустрічі. Наприклад, минулого року Олена Ходюк презентувала власну книжку:“ Казки незламності “. Насправді маємо чимало цікавих задумів. Головне – аби наші плани не змогла ще більше перекреслити війна.

  -Де можна шукати всю інформацію про заходи?

  – До участі в заходах, які відбуваються в нашій книгозбірні, запрошуємо усіх бажаючих. Але конкретно про тему, день і час проведення того чи іншого заходу повідомляємо наших читачів у закритій спільноті. Запрошуємо всіх доєднуватись. Будемо раді. А про заходи, які вже відбулися, публікуємо на нашій сторінці у фейсбуці Лановецька міська публічна бібліотека

Софія МАГДИЧ,

студентка 1 курсу Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка