Ланівці-Краснолука: Хресна хода на підтримку багатостраждальної України та її захисників

      У неділю 2 квітня відбулася Хресна хода, у якій взяли участь понад сотня християн Православної Церкви України, що є прихожанами храму Івана Богослова міста Ланівці та Свято-Духівської церкви села Краснолука. Цей важливий духовний захід традиційно проходить в час Великого посту, коли усі християни приступають до Святої Тайни покаяння. У попередні 2021 та 2022 роки віряни долучалися до хресних страждань Спасителя молячись у храмах, відповідно через злощасну пандемію та у зв’язку із повномасштабним вторгненням московської орди. Цього разу хода відбулася у напрямку від лановецького до краснолуцького храмів.

      Варто зазначити, що церква Івана Богослова функціонує з червня 1999 року. Із обов’язками церковного старости тут добре справляється Володимир Терещук, йому допомагають юні послушники Дмитро Гнатюк та Назар Мельник. Хористами церковного хору трудяться Галина Чех, Раїса Климчук, Оксана Хомяк, Галина Чабай…

      Настоятель храму – митрофорний протоієрей Ігор Довгий, спочатку відправив молебен на честь преподобної Марії Єгипетської, однієї з найбільш шанованих святих у християнстві. Глибшому усвідомленню мети наступного духовного дійства посприяли вишиті бісером 14 стацій Хресної Дороги Ісуса Христа. Минулого року їх виготовили місцеві прихожани, тож після освячення ікони послідовно розташували вздовж внутрішніх стін церкви.

       У напутній проповіді отець Ігор Довгий вказав на глибокий символізм духовного дійства:  беручи участь у Хресній ході  ми духовно долучаємось до страждань Спасителя, глибше усвідомлюємо Його велику любов до нас, осмислюємо непристойну огидливість гріховного життя. Потрібно розуміти, що Бог став людиною, щоб прийняти на Себе гріхи людства, заради перемоги Світла над Темрявою, перемоги ангелів Добра над демонами Зла. Саме така стражденна місія випала на долю України, яка дає гідну відсіч російським загарбникам, щоб забезпечити торжество загальнолюдських цінностей, щоб  відстояти право народів на самовизначення та гідний розвиток. Тож, під час сьогоднішньої Хресної ходи, ми також будемо молитися за скріплення фізичних та моральних сил наших самовідданих захисників – воїнів Збройних Сил України.  

       Хресну ходу очолили священники о.Ігор Довгий та о.Орест Лисобей – настоятель храму святого великомученика Юрія Переможця села Молотків.

   Першими нести хрест зголосилися наймолодші школярики, адже їм ще важко пройти усю паломницьку дистанцію, протяжністю у 5 кілометрів. Добре, що погода була прихильною до людей – хоча день був похмурий, але ані вітер, ані дощ не дошкуляли.

      На кожній із стацій священники читали молитви. Відповідні піснеспіви звучали у виконанні хору Свято-Духівського храму с. Краснолука, яким вже багато років керує Василь Сеник. Цього разу душі присутніх зігрівав канонічний спів у виконанні Наталі Сірої, Орисі Іваськів, Галини Гарбар, Ольги Андрощук, Ірини Шафранської, Василя Сидорука, Віктора Дишлюка, Галини Сеник, Люсі Бондюк, Марії Парчун.

       До невеличкого села Краснолука процесія йшла майже дві години. Вже згадувана місцева  культова споруда не вражає розмірами, проте заворожує жовтогарячо-вишневим оздобленням фасаду, новітньою позолотою куполів. Церковцю збудовано у 1887-му, а добудовано до теперішніх розмірів у 1925 році. До врочистого подиву заохочує внутрішній розпис храму, однаково, як склепіння, так і стін.

       Виголошуючи завершальну проповідь о.Ігор Довгий пригадав загальновідомий біблійний факт: Ісуса Христа розіп’яли на горі Голгофі поблизу Єрусалима. А вже через кілька десятиліть Єрусалим було повністю зруйновано, коли від успішного міста не залишилось каменя на камені. Священник наголосив, що така ж участь чекає на імперіалістичну Росію, яка, всупереч Божим заповідям, вдерлася на споконвічно наші землі, завдає ракетних ударів по українських містах, містечках  та селах, спричиняючи великі руйнації, численні смерті та каліцтва представників європейського народу. Народу, який ніколи не зазіхав на чужі території, а лише прагнув мирного співіснування з усіма сусідами.

      Особливо вразила присутніх повчальна пересторога: «Немає сумніву, що наші воїни очистять українські землі від знавіснілих завойовників. А ті, що затаїли надію на повернення московської орди мають знати, що вони оскверняють свої душі ще більшим ніж у завойовників гріхом!»

      Згідно християнських канонів, величне духовно-просвітницьке дійство завершилось обрядом миропомазання.

Василь НЕРУЧОК,

прихожанин церкви Івана Богослова м. Ланівці